Otvoren Srpski kulturni centar u Morahalomu: Još jača veza između Srba i Mađara (FOTO)

Foto/Printscreen/RTS
239

Istorijski najbolje odnose Srbije i Mađarske prate i konkretni rezultati. Prekograničnim projektom “Raznobojna saradnja”, za koji je Evropska unija dala 3,2 miliona evra, Subotica i Morahalom dobijaju kulturne centre dva naroda, a time i zajedničke manifestacije i festivale. U poznatoj banji, blizu mađarsko-srpske granice, svečano je otvoren Srpski kulturni centar.

Foto/Printscreen/RTS

Srpski kulturni centar “Kolo” u Morahalomu treba da bude centar balkanske kulture u tom delu Mađarske i mesto kulturnog prožimanja umetnika sa obe strane granice.

 

Mladi talenti iz Srbije i Mađarske već su imali priliku da nastupe u multifunkcionalnoj sali “Vuk Karadžić” koja će poslužiti za brojna kulturna dešavanja koja su već isplanirana do kraja godine, a posetiocima će biti dostupna besplatno.

Foto/Printscreen/RTS

Ponudom predstava, književnih večeri, muzičkih festivala, izložbi, ali i gastronomskih sadržaja Srbi i Mađari se nadaju da će obogatiti i turističku ponudu u pograničnoj regiji, ne samo za stanovnike obe zemlje, već i za turiste iz trećih zemalja.

“Sa ove strane Morahalom, sa južne strane Palić – jesu jedna spona i alka, još jača veza između Srba i Mađara, između Srbije i Mađarske, koje se, zahvaljujući predsedniku Vučiću i predsedniku vlade Orbanu, danas nalaze na istorijskom vrhuncu svojih odnosa. Svi mi koji danas živimo u Mađarskoj ili u Srbiji imamo tu sreću da gradimo na nekim starim osnovama poučeni i dobrim i lošim – jedno novo dobro i kvalitetno prijateljstvo i partnerstvo”, rekao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Foto/Printscreen/RTS

Ministar kulture Vladan Vukosavljević rekao je da je suštinski to dodatno povezivanje Mađarske i Srbije u oblasti kulturne saradnje koje predstavlja krunu i temelj dve zemlje.

“Prema tome, kulturna saradnja je temelj bliskih odnosa susednih zemalja i ohrabrujemo ovakve projekte i radujemo se što će ovo danas biti realizovano”, rekao je Vukosavljević.

U centru “Kolo” u Morahalomu kažu da im je ambicija da budu mesto okupljanja kreativaca i preduzetnika sa obe strane granice koji će zajedno osmišljavati projekte sa kojima će Mađarska i Srbija konkurisati za sredstva iz evropskih fondova.

Da bi se Srbi osećali kao kod kuće, u centru “Kolo” posebna prostorija određena je za molitveno mesto Srpske pravoslavne crkve.

Naravno, računa se da će upoznavanjem i negovanjem kultura i tradicija dva naroda, prijateljski odnosi Srbije i Mađarske samo jačati.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More