Turisti čak iz Kine dolaze da vide ovu atrakciju u Srbiji, a oni koji su se odselili, rođake prvo pitaju baš za nju (FOTO)

Printscreen RTS.RS
452

Jedna kućica stekla je svetsku slavu kada je 2012. godine bila na fotografiji meseca „Nacionalne geografije“, a britanski časopisi uvrstili su je među desetak najčudnijih kuća na svetu. Kućica na Drini zaštitni je znak Bajine Bašte i omiljeno mesto turista.

Od ranog jutra do sumraka slika na obali Drine je slična. Za grupe turista, najčešće Kineza, fotografija kućice na steni nasred Drine je obavezna jer je ona već dobro poznata svima koji kreću na put sa predznanjem, piše RTS.RS.

Printscreen RTS.RS

Turisti iz Kine kažu da je kućica u njihovoj zemlji veoma popularna i da dolaze da je i lično vide.

„Kućica na stenčici“, kako joj je prvo ime, nastala je pre pola veka zahvaljujući grupi tada mladih Bajinobaštana, njihovim idejama i ljubavi za reku.

Printscreen RTS.RS

„Bili smo deca i družili smo se ovde na steni, plivali do kamena i dolazili jako često. Nismo pravili da bi ta kućica dostigla slavu nego iz ljubavi i druženja“, priča Miško Savić, jedan od graditelja kućice.

Izdaleka poput čardaka ni na nebu ni na zemlji, izbliza je prava mala kuća koja živi svoj sedmi život.

Priča o kućici je priča o upornosti i borbi sa ćudljivom rekom Drinom koja je šest puta nosila. Poslednji put voda je odnela 2010. godine.

Graditelji nisu odustajali. Čim se Drina smiri – građevinski materijal na čamce pa na stenčicu.

Printscreen RTS.RS

„Baš iz te ljubavi, kad smo je jednom napravili, a moram napomenuti da je ta prva kućica i najznačajnija jer da nije tada napravljena kada smo bili svi na okupu, veliko je pitanje da li bi bila danas“, objašnjava Miško Savić.

Od prvih graditelja nekih više nema, a neki su se rasuli po svetu. Kada se čuju sa svojima u zavičaju, obavezno je i pitanje „Kako je ‘Kućica na stenčici’?“.

Podstaknuti svetskom slavom i interesovanjem, ovdašnji turistički radnici, uz finansijsku pomoć resornog ministarstva, najavljuju uskoro uređenje priobalja i obližnjeg vidikovca.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More