Ova zemlja traži radnike iz inostranstva, posebno u ove tri oblasti

Pixabay
89

U Crnoj Gori postoji potreba za zapošljavanjem radne snage iz inostranstva, rekla je Ljiljana Filipović, potpredsednica Privredne komore (PKCG).

Radna snaga potrebna im je posebno u turizmu, građevinarstvu i poljoprivredi.

Delegacija Filipinske zajednice izvoznika usluga (PASEI), najveća organizacija filipinskih licenciranih agencija za zapošljavanje, koja raspoređuje radnike na poslove u inostranstvu, bila je u poseti Crnoj Gori radi ispitivanja tržišta.

Oni svake godine organizuju posetu tržištima rada, u želji da pomognu članicama da pronađu nove zemlje za filipinske radnike.

Oni sada ispituju tržišta rada evropskih zemalja: Češke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Austrije.

Edvina Lema Bič, vođa delegacije PASEI-a, rekla je da su u Evropi prepoznali potrebu za zapošljavanjem filipinskih radnika koji su vrlo dobro obučeni.

Prema njenim rečima, uobičajeno je da radnici s Filipina budu angažovani do dve godine, najkraće na šest meseci.

Niskokvalifikovani radnici, kao što su sobarice, dobijaju od 600 do 650 dolara. Poslodavac je dužan da pošalje podatke o kompaniji i poslovne izveštaje filipinskoj ambasadi i da plati avionsku kartu zaposlenima.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More