Ištvan Pastor o srpskom kulturnom centru “Kolo” u Morahalomu: Veliko interesovanje za srpsku, balkansku kulturu

Printscreen RTS
67

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da izgradnja Mađarskog kulturnog centra na Paliću i srpskog kulturnog centra “Kolo” u Morahalomu pokazuje da postoji uzajamno poverenje dve države i da je dobro što su Srbija i Mađarska odlučile da finansijski podrže rad tih ustanova.

“U Morahalomu nema Srba, ali su Srbi gosti i važno je da kada dođu mogu osim boravka u banji da uživaju i u kulturnim aktivnostima. Ka ovom delu gravitira i Segedin i trenutno postoji veliko interesovanje za srpsku, balkansku kulturu, zbog toga svi ovo vide kao realnu i ozbiljnu mogućnost”, rekao je Pastor za Subotički mađarski radio.

On je pozdravio otvaranje srpskog centra “Kolo” i izrazio uverenje da će do kraja godine biti završen i Mađarski kulturni centar na Paliću.

Govoreći o izborima za savete mesnih zajednica u Subotici, Pastor je ocenio da su rezultati potvrdili da su doneli dobru odluku što su išli u koaliciji sa SNS-om.

On je ocenio da se i u Subotici iskristalisala politička slika i da je malo ozbiljnih političkih partija, onih koje su mogle da naprave listu kandidata, prikupe potpise i učestvuju na izborima.

“Sada je bitno da što pre formiramo tela mesnih zajednica i da nastavimo poslove koje smo izneli u predizbornim materijalima. Mnogo je problema i do sada smo ih rešavali, ali građani imaju potrebe za izgradnjom puteva, vodovoda, kanalizacije i sve to nastojimo da rešimo”, rekao je Pastor.

Jedna od velikih investicija čije rešavanje je upravo u toku je i izgradnja kanalizacione mreže na Paliću u vrednosti od 2,4 miliona evra, koja je deo bespovratne pomoći nemačke banke za razvoj.

“To je važan projekat kojim će se zaustaviti komunalno zagađenje Palića, jer ne samo što se odvodi kanalizaciona voda iz naselja, već se i usmerava ka prečistaču”, rekao je Pastor.

Govoreći o odlaganju smeća, Pastor kaže da je Regionalna deponija već u probnom radu.

“Objekat je u građevinskom i tehnološkom smislu završen, tu je počeo probni rad i treba da ispuni očekivanja. Potrebno je izgraditi složen sistem, u kojem i mi sami treba da se menjamo, i da menjamo svoj odnos prema smeću i već kod kuće počnemo da ga razvrstavamo”, rekao je Pastor.

Otvoren Srpski kulturni centar u Morahalomu: Još jača veza između Srba i Mađara (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More