“Kokain afera”, policija Filadelfije zaplenila ceo brod, ni traga ni glasa od Crnogoraca koji su pobegli pre upada

Foto: Ilustracija
361

Brod “MSC Gajan” na kome je pronađena i zaplenjena rekordna količina kokaina u istoriji Sjedinjenih Američkih Država vredna više od milijardu dolara biće zaplenjen od strane federalne policije. U međuvremenu, uhapšen je još jedan crnogorski mornar, Vladimir Penda, čime se broj uhapšenih popeo na sedam, od čega je pet osoba poreklom iz Crne Gore, dok su ostali mornari zadržani na plovilu u svojstvu svedoka.

Do hapšenja još jednog Crnogorca došlo je usled niza nelogičnosti koje je tamošnja policija uvidela upoređivanjem iskaza uhapšenih i osumnjičenih. Crnogorski list “Dan” obelodanio je da je poslednji uhapšeni mornar iz te zemlje Kotoranin Vladimir Penda, a osim njega su do sada uhapšeni Ivan Đurašević, Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39), svi iz Crne Gore, kao i Fonofave Tijasagu, mornar iz Samoe i Luli Pulu.

Osim uhapšenih, federalna policija je zadržala još desetoricu mornara, takođe, poreklom iz Crne Gore zaposlenih na brodu, zbog sumnje da su upleteni u šverc kokainom. Iako nisu uhapšeni, njima je kretanje ograničeno, a neki od njih dobili su dozvolu da se jave svojim porodicama.

Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Nikšićanin Veselin Mirković. Uz to, tamošnji mediji su preneli da policija traga za dvojicom članova posade koji su sa broda nestali dva dana pre upada federalaca.

Istorijska zaplena

Rekordna pošiljka kokaina težine skoro 20 tona, koja je prema dosadašnjim informacijama krenula iz Perua ka Evropi, tačnije Holandiji, presretnuta je u Filadelfiji 16. juna, kada je tamošnja policija primetila anomalije na sedam brodskih kontejnera.

Detaljnom pretragom policija je utvrdila da je dobro sakriveni kokain utovaren dok je teretnjak putovao u vodama oko Južne Amerike, tako što je više manjih čamaca u toku noći prilazilo brodu i u njegovu mrežu ubacivalo pakete droge.

Mornar Ivan Đurašević, koji je prvi uhapšen nakon što su na njegovim šakama pronađeni tragovi kokaina, ispričao je da ga je kapetan broda (za kog se kasnije ispostavilo da je takođe Crnogorac) pozvao i ponudio mu 50.000 dolara za utovar paketa, što je ovaj prihvatio.

Policija zaplenila i brod

Iako je češljanjem broda utvrđeno da na njemu više nema droge, federalni tužilac Bil Meksvejn zatražio je da brod bude zadržan još neko vreme radi prikupljana dokaza uz obrazloženje da će preduzeti sve mere kako bi se najstrože kaznili svi umešani u ovaj slučaj.

“Kako je brod sa toliko velikom količinom droge uplovio u vode Filadelfije, moja kancelarija i svi partneri težiće najtežim mogućim posledicama za sve uključene strane kako bismo zaštiti naš okrug i našu zemlju”, kazao je tužilac Mejsvejn, preneli su američki mediji.

Tužilac ipak nije mogao da kaže da li će posledice snositi i kompanija za transport koja je u vlasništvu teretnjaka jer se, kako kaže, i dalje prikupljaju dokazi.

“Neko će zbog ovoga morati da plati glavom”

Visoki bivši čelnik DEA Pedro Janer komentarišući istorijsku zaplenu izrazio je zabrinutost za živote muškaraca koji su pali u zapleni.

“Neko će morati da plati za to što je zaplenjeno ovoliko tona kokaina. Neko će zbog ova morati da umre. Sigurno postoji nekoliko osoba koje će šefovi okriviti za propast posla i oni će morati da plate glavom”, rekao je Janer ranije.

Američki mediji takođe su ranije preneli da uhapšenim mornarima, ako se ispostavi da su upleteni u transport kokaina, preti doživotna robija.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More