Ove detalje sigurno niste znali o prvoj ženi koja bi mogla da bude predsednik Evropske komisije

Foto:PrintScreen/YouTube
300

Malo je žena u politici koje su toliko iritirale vlastitu partiju, katoličku crkvu i moćne mačo muškarce kao što je to krhka Ursula fon der Lajen (CDU) činila svojom borbom za žensku kvotu i produžetak “porodiljskog odsustva” za očeve. Nemica koja bi mogla da se nađe na funkciji predsednika Evropske komisije, čeka odluku Evropskog parlamenta o njenoj nominaciji.

“Ursula ne podnosi kada ženama sole pamet. Želi da budu izjednačene s muškarcima”, kaže Vivijane Reding, bivša potpredsednica Evropske komisije i prijateljica kandidatkinje Evropskog saveta za novog predsednika Evropske komisije.

Ona je sigurna u to da je Fon der Lajen sposobna za uspešno obavljanje funkcije predsednika evropske vlade.

“Taj posao nije za plašljive ljude. Ursula ima hrabrosti i snage da jasno kaže šta misli svima sa naglašenim egom”, kaže ona.

Prvih 13 godina života Von der Lajen je provela u Briselu. Njen otac Ernst Albreht, koji je kasnije 14 godina premijer Donje Saksonije, tamo je bio visoki zvaničnik EU.

S mužem, lekarom Hajkom fon der Lajenom (64) živela je četiri godine u Kaliforniji, savršeno govori engleski i francuski jezik.

Sklona je perfekcionizmu (osim u kuvanju, koje se uglavnom svodi na pripremu testenina). Veliku porodicu i uspešnu karijeru uskladila je primenjujući gvozdenu disciplinu.

Veoma retko konzumira meso, nosi konfekcijski broj 34 i ne pije alkohol – ne zato što smatra da je to loše, već zato što je posle sedam trudnoća i sedam dojenja to naprosto prevazišla.

Svesna je toga da mnogima smeta njen asketski način života. Kad većina drugih posle dugog radnog dana posegne za čašom vina ili piva, ona kaže:

Danas ću da pustim sebi na volju i častiću sebe gaziranom vodom.

Međutim, ima i drugu stranu, pa voli da zapeva uz stare šlagere.

Rasla je sa šestoro braće i sestara, a i sama ima sedmoro dece.

“Iako u javnosti ne ostavlja takav utisak, Ursula je senzibilna i saosećajna žena. Često smo razgovarale o tome kakvu budućnost ostavljamo svojoj deci, šta treba da uradimo kako bi ona slobodno odlučivala kako će i gde živeti u Evropi”, kaže Reding.

Najviše što ne podnosi u životu je kada neko pokušava da joj nametne određena pravila. Volela bi da žene ne moraju da biraju između karijere i porodice i smatra da su one sposobne da obavljaju svaki posao.

Kada je ministarka odbrane, koja na poslu obično nosi pantalone, bila na poseti Saudijskoj Arabiji, odlučila je da nijedna žena iz njene delegacije neće biti u obavezi da nosi “abaju”, odoru koja sakriva obline i koju žene u u toj zemlji moraju da nose. Kada su nadležni u nemačkoj ambasadi, koja je nabavile abaju za sve članice delegacije, na to počeli da zevaju kao ribe na suvom, ona ih je jednostavno ignorisala.

“Tipično za Ursulu. Za svoje vrednosti spremna je da se suoči sa svim teškoćama”, kaže Vivijane Reding.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More