Onaj ko ne plaća alimentaciju, neće više moći da dobije pasoš

Foto: Pixabay
168

Predlog izmena Zakona o putnim ispravama BiH, kojim se predviđa da osobe koje nisu platile alimentaciju ne mogu da dobiju pasoš BiH, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti, upućen je u parlamentarnu proceduru.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahteva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahteva izbeći izvršenje dospele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i dece i to isključivo “na zahtev nadležnog suda”.

Predloženim dopunama zakona, koje su juče upućene u parlamentarnu proceduru, značajno se pooštrava tretman osoba koje izbegavaju obaveze prema svojoj deci jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će prema predloženim dopunama biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih unose u centralnu evidenciju putnih isprava.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More