Ministar Mali potvrdio: Sledeće godine veće plate i penzije

FOTO: TANJUG / RADE PRELIC
438

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali rekao je jutros da je Predlog državnog budžeta za narednu godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, usmeren na povećanje zarada, penzija i kapitalna ulaganja.

Budžet, koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će se naredne sedmice naći pred poslanicima, je reformski, razvojan i usmeren na poboljšanje života građana, rekao je Mali i dodao da je za plate zaposlenih u javnom sektoru izdvojeno 19 milijardi više u odnosu na ovu godinu.

Prema njegovim rečima, predlogom budžeta planiran je deficit od 23 milijarde, pet milijardi manji od ovogodišnjeg koji je na kraju prerastao u plus.

Među onima koji ovim budžetom dobijaju više, sa 51 milijardom je Ministarstvo poljoprivrede, koje povećava dotacije poljoprivrednicima.

Za potrebe socijalne zaštite opredeljeno je, kako je rekao Mali, 113 milijardi dinara.

Transfer lokalnim samoupravama je na približnom nivou kao prošle godine, dok je za otplatu kredita, zbog pada kamata, sada izdvojeno manje, 116 milijardi dinara, dodao je ministar u izjavi za RTS.

“Ono što je važno je da je predlog budžeta rezultat mera preduzetih 2014. godine i želim da čestitam građanima jer imamo već treću godinu suficitit budžeta, stopa zaposlenosti je na 12 odsto”, rekao je Mali.

“Budžet je koncipiran da ubrza razvoj, na povećanje zarada i penzija i da nastavimo reformski kurs”, kazao je ministar finansija.

Povećanje plata 7-12 odsto i penzija je već predviđeno, a moguća su i dodatna povećanja.

“Zavisi od ekonomskih rezultata, ukoliko uštedimo novac za to, biće novih povećanja. I to samo iz realnih izvora, a ne kredita”. rekao je Mali i istakao da su kapitalne investicije ključne u budžetu i iznose 3,6 odsto te da se u sledećoj planiraju 4 odsto.

“Da budemo efikasni po pitanju investicija i sav novac koji se za to opredeli da se i potroši”, rekao je Mali.

Ministar kaže, da iako su predlogom budžeta predviđena nešto manja sredstva za ministarstvo rada, građani to neće osetiti.

“Naprotiv, nikada veća socijalna davanja. Radi se samo o preraspodeli sredstava. Važno je i da ćemo naredne godine manje izdvajati za kamate i kredite i polako se spušta javni dug što nam otvara prostor za investicije i plate”, rekao je Mali.

Od 1. januara ukidaju se doprinosi za nezaposlenost na teret poslodavca u iznosu od 0,75 odsto.

“Cilj nam je razvojna podrška privredi i smanjenje opterećenja na zarade. Ukida se porez u iznosu od 12 milijardi dinara koji će ići na teret države”, rekao je on.

Dalje, ministar finansija kaže da uz predlog budžeta postoji čitav set zakona koji u sebi sadrže ogromne poreske podsticaje.

“Velika obaveza je kada ste u top pedeset da budete još konkurentniji i za investicije i za izvoz naše robe”, pojasnio je on.

Kada je reč o odbijanju zahteva Prištine za prijem u Interpol Siniša Mali kaže da je to velika pobeda Srbije ali da treba ostati čvrsto na zemlji.

“Moramo da nastavimo da tražimo kompromis koji je osnov za stabilnost u regionu i na taj način smanjimo rizike investicija i obezbedimo dalji ekonomski razvoj”, istakao je Mali.

Treba imati u vidu i da je razmena u okviru zemanja članica CEFT-e 3,9 milijardi evra od čega Srbija izvozi robu u vrednosti od 3,1, naveo je Mali.

“Sa svakim smanjenjem carina i barijera kao privreda dobijamo jer više izvozimo i za to treba da se borimo”, zaključio je Mali.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More