Armstrong, Oldrin i Kolins doneli su Titu kamenčiće s Meseca, evo gde se oni danas čuvaju

Wikimedia
186

Ove godine obeležava se pola veka od kako se na Mesec spustio „Apolo 11“ sa tročlanom posadom. Prvi je zakoračio Nil Amstrong a zatim mu se pridružio i Edvin Oldrin dok je Majk Kolins bio u komandnom modulu.

Sleteli su u 2.56 po univerzalnom vremenu, a TV Beograd je to direktno prenosila. Samo neki mesec kasnije astronauti su stigli u Beograd i predsedniku Titu doneli na poklon nekoliko kamenčića sa Meseca, piše RTS.RS.

Doneli su ih u Beograd Armstrong, Oldrin i Kolins 18. oktobra 1969. godine, kada su posetili SFRJ u okviru „Puta mira“, koji je obuhvatio 22 zemlje. Poseta je trajala do 20. oktobra.

Danas se čuveni kamenčići sa Meseca nalaze u Muzeju Jugoslavije.

Katarina Živanović, kustos ovog muzeja, ističe da posetioci očekuju grumen ili neki veći kamen:

„Svi se iznenade kada vide da su to zapravo fragmenti Mesečevog tla“.

Predmet je predsedniku SFRJ poklonio Ričard Nikson 1970. godine i iako je uručen Josipu Brozu Titu zapravo je poklon narodima Jugoslavije, što je i napisano na ploči koja se nalazi uz kamenčiće.

Printscreen RTS.RS

Njih ima pet, ali su veoma dragoceni i zbog toga se ne mogu često videti, naročito van Muzeja.

„Procenjena vrednost ovog eksponata je izuzetno velika i to je razlog što on izuzetno retko izlazi iz Muzeja. Nisu potrebni posebni uslovi za njegovo izlaganje, već standardni mikrouslovi – u pitanju je kamen i zbog toga je takva situacija“, objasnila je Živanovićeva i dodala da su neophodni posebni uslovi kada kamenčići putuju, što podrazumeva i policijsku pratnju.

EKSKLUZIVNO: Američki jubilej pola veka od osvajanja Zemljinog satelita: Kako su Srbi otišli na Mesec!?

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More