Na ovim evropskim plažama je zabranjeno kupanje zbog fekalija

Foto/Unsplash/Aaron Burden
221

Vreme godišnjih odmora je uveliko u toku. Mnogi se odlučuju za putovanje na more, a drugi vole prirodu i planinu.

Sezona odmora odvodi mnoge turiste na plaže. Među omiljenim destinacijama su Hrvatska, Španija i Portugal. Ali upravo u tim zemljama postoje plaže koje nisu ispravne za kupanje, čak su pojedine trenutno zatvorene zbog fekalija. Zatvorene su ne samo zbog izgleda, jer u nekima plivaju alge, već zato što je kupanje na pojedinim plažama opasno po zdravlje zbog pojačanog izliva fekalija u more, piše Dijaspora.tv.

Fekalije umesto plivanja: Na ovim plažama se možete razboleti

Kanalizacione cevi koje vode direktno u more je slika koja se trenutno može videti u Hrvatskoj na plaži Srebreno, južno od Dubrovnika i na na plaži ispred hotela “Rixos Libertas”. Na obično veoma čistom području za plivanje otkrivena je povećana vrednost bakterije Escherichia coli.

Kontakt sa ovom bakterijama može dovesti do infekcija mokraćnih i probavnih organa, može uzrokovati i upalu žuči, upalu pluća, meningitis kod novorođenčadi, kao i teške oblike sepse. Zbog toga je na nekim plažama postavljena i crvena zastava što je apsolutna zabrana kupanja. Analiza vode se vrši skoro svakodnevno, pa se u zavisnosti od dobijenih rezultata i zastava za zabranu kupanja podiže i spušta, što svakako izaziva zabrinutost i nervozu kod turista, preneosi Dijaspora.tv.

Na Majorci se možete sve češće kupati u fekalijama. U junu prošle godine, plaže su morale da budu zatvorene do tri puta nedeljno. Tu, međutim, ne uzrokuje probleme samo kanalizacija, već i smeće. Svake godine na ostrvu se skupi 700.000 tona smeća. Zbog ekstremno velike količine smeća, organizovani su dodatni ribolovci kako bi ujutro oslobodili plaže i vodu od plastičnih boca i sličnog.
I u Portugaliji ponekad treba izbegavati kontakt sa morskom vodom. Posebno je pogođena plaža u Farou. Ovde su morske alge odgovorne za zabranu kupanja, prenosi Dijapora.tv.

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More