U Crnoj Gori podneta tužba protiv srpskih istoričara, ovo je njihov odgovor

Foto: Pixabay
381

Crnogorski pokret podneo je krivične prijave protiv istoričara Čedomira Antića i Aleksandra Rakovića zbog navodnog delovanja protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore kao i zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, saopštio je danas Napredni klub.

„Najavljene tužbe vidimo kao zakasneli korak državnog terora režima Mila Đukanovića i Duška Markovića koji sve više liči na Nezavisnu Državu Hrvatsku u povoju. Reč je o lovu na Srbe. Reč je o lovu na ljude koji govore istinu. Naša obaveza, kao profesionalnih istoričara, je da govorimo istinu o prošlosti Crne Gore, ali i o sadašnjosti Crne Gore. Crnogorski režim hoće da nam, pored uskraćivanja slobode kretanja, uskrati slobodu govora i mišljenja“, naveli su u zajedničkom saopštenju Antić i Raković.

Oni su naveli da je Crnogorski pokret fantomska organizacija koja tumači poruke i citate istorijskih ličnosti i vladara Crne Gore iz 19. i 20. veka kao rasnu i versku mržnju i poziv na rušenje ustavnog poretka, što su obične „besmislice“.

„S tim u vezi ćemo nastaviti da se pozivamo na reči vladara Crne Gore iz dinastije Petrović Njegoš i drugih istorijskih ličnosti posebno iz Crne Gore iz vremena kada je bila nacionalna država srpskog naroda. Crna Gora iz vremena dinastije Petrović Njegoš i Crna Gora režima Mila Djukanovića nemaju ništa zajedničko jedna s drugom. Reč je o dve državne tvorevine koje se, sticajem paradoksalnih okolnosti, isto zovu“, dodali su oni.

Dvojica istoričara su podsetila da im je policija zabranila ulazak u Crnu Goru, ali da nisu smeli da im izdaju rešenje za tako nešto.

„Pozivamo progonitelje iz Crnogorskog pokreta da nam, zajedno sa njihovim diktatorskim režimom, omoguće da dođemo u Podgoricu i bacimo u prašinu njihovu optužnicu i čitav režimski sud koji zatvara maloletnike i studentkinje iz Beograda, a toleriše najveće kriminalne organizacije na kontinentu. Dok njihova državica pokazuje strah od nas, sve navedeno predstavlja samo licemerni igrokaz u koji ni oni sami ne veruju“, dodali su Antić i Raković.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More