Dodik traži povećanje budžeta, Komšić i Džaferović odbili?!

Foto:BNTV
429

Prvi zahtev predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, upućen njegovim kolegama Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, bio je da povećaju budžete svojih kabineta, saznaje Istinito.

Dodik je svojim kolegama u Predsedništvu predložio da svakom od tri kabineta osiguraju po milion KM za humanitarne aktivnosti. Ali Komšić i Džaferović su, tvrde izvori, bili kategorični i rekli da to ne dolazi u obzir.

Prethodni članovi Predsedništva BiH imali su po 100.000 KM na raspolaganju i ta sredstva su uglavnom delili kao pomoć verskim zajednicama, raznim udruženjima građana i entitetskim sportskim i kulturnim institucijama i organizacijama. Poslanici SNSD-a u PS BiH su gromoglasno prethodnih godina tražili ukidanje ove stavke.

Ipak, Dodik koji je navikao da na godišnjem nivou raspolaže budžetom od oko 10 miliona KM, nikako nije zadovoljan sa 100.000, pa je uprkos proklamovanom stavu da nema povećanja budžeta institucija BiH, od Džaferovića i Komšića zatražio podršku za povećanje budžeta Predsedništva BiH za blizu tri miliona KM.

“Svi imaju više od nas, a Predsedništvo BiH je najznačajnija institucija u BiH. I mi ovo trebamo povećati u budžetu za 2019.godinu”, rieči su kojim je Dodik svoj zahtev obrazložio Komšiću i Džaferoviću.

Sudeći po njihovoj reakciji : ”Ne dolazi u obzir”, izgleda da će se Dodik ipak morati naučiti skromnosti, ali i tome da više ne može sam da odlučuje o svemu.

Paradoksalno ili ne, ali prvi Dodikov radni dan protekao je u znaku pokušaja finansijskog jačanja jedne institucije BiH na uštrb Republike Srpske, jer su entiteti ti koji obezbjeđuju budžet zajedničkih institucija i koji bi izdvojili željene milione.

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić su, u svojstvu članova Predsedništva Bosne i Hercegovine, iz sredstava za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve u 2018. godini podielili ukupno 207.960 KM.

Izvor BN TV
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More