Čak 22 članice Saveta UN uputile ovaj zahtev Pekingu

(Foto: UN, arhiva)
152

Čak 22 članice Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava zatražilo je od Kine da zaustavi masovna zatvaranja ujgurskih muslimana, što je prvi ovakav zajednički potez zemalja po tom pitanju.

UN su saopštile da je najmanje milion Ujgura i drugih muslimana u pritvorima u zapadnom kineskom regionu Sinkjang.

U pismu bez presedana, ambasadori 22 države izrazili su zabrinutost zbog izveštaja o nezakonitom pritvaranju na “velikom broju lokacija za pritvor, kao i naširokog nadgledanja i ograničenja, koja posebno targetiraju Ujgure i druge manjine u Sinkjangu”.

Među zemljama koje su potpisale pismo su i Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kanada, Australija i Japan, ali ne i Sjedinjene Američke Države, koje su napustile Savet pre godinu dana. Međutim, kako ukazuje “Independent” u pismu nedostaju zahtevi za formalno saopštenje koje bi se pročitalo pred Savetom, ili rezolucija koja bi se podnela na glasanje. U pismu upućenom predsedniku Saveta, datiranom 8. jula, navode se obaveze Kine kao članice 47-članog foruma, kako bi se održali visoki standardi.

“Pozivamo Kinu da se drži svojih nacionalnih zakona i međunarodnih obaveza i poštuje ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu religije ili verovanja u Sinkjangu i širom zemlje”, navodi se u pismu koje poziva najmnogoljudniju zemlju u svetu da dozvoli pristup nezavisnim međunarodnim stručnjacima u Sinkjang.

Prošle nedelje je u studiji navedeno da se hiljade muslimanske dece u tom regionu odvajaju od roditelja u okviru “sistematske kampanje socijalnog reinženjeringa i kulturnog genocida”.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More