Srbi u Slovačkoj u nevolji: Ostali bez posla i para

Pixabay
487

Grupa od 50-tak radnika iz Srbije, koji su bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnava, ostala je, kako tvrde, bez posla, plata i rešenja za tu situaciju.

Ta grupa radnika kontaktirala je Tanjug, apelujući na pomoć, iako su se u nevolji našli, između ostalog i zato što nisu poslušali sugestije da svi koji posao traže u inostranstvu ne kreću na put bez ugovora o radu.

U pismu koje su mejlom poslali Tanjugu ne navode da li su se obratili nekoj od institucija države Srbije, ali i Slovačke.

Oni inače tvrde da je slovačka agencija, koja ih je angažovala, zatvorena i da nisu dobili platu kao i obećanu nedeljnu akontaciju.

Dodaju da je slovačka agencija „Rasken“ sa sedištem u Trnavi, koja ih je direktno angažovala, zatvorena već sedam dana.

Prema proceni radnika, preko te agencije u Slovačkoj je angažovano oko 500 građana iz Srbije.

Radnik N. D. (ime i prezime poznato redakciji) kaže da je do sada radio u fabrici „Fremać“ u Slovačkoj, na proizvodnji plastičnih delova za automobile i kamione.

„U agenciju je 14. novembra upala policija (tržišna inspekcija), verovatno zbog neplaćenog poreza, vlasnici agencije su zadržani u pritvoru 48 časova, pa zatim 72 časa, barem su takve informacije stigle do nas. Danas je šesti dan kako agencija ne radi“, kaže N. D.

U fabrici u kojoj je on radio, kaže, ima oko 50 zaposlenih iz Srbije, koji su iz Novog Sada autobusima otišli na rad u Slovačku.

„Ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, nervozni smo, prepušteni sami sebi…“.

Objašnjava da proteklog petka radnici nisu mogli da uzmu akontaciju, koja se inače isplaćuje na kraju svake radne nedelje (50 evra) i da bi danas po „ugovoru“ trebalo da dobiju platu, ali sumnjaju da će se to desiti, jer agencija ne radi.

U Ministarstvu za rad i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rekli su za Tanjug da proveravaju ceo slučaj i prikupljaju informacije.

Prema podacima nadležnih u Slovačkoj, najviše radnika u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Srbije, a samo u fabrikama te zemlje radi 6. 800 naših građana od kojih većina nema dozvolu za rad.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More