Danas je Petrovdan: Praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu, zaslužnima za krštenje prvih hrišćana (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
232

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se uvek slavi 12. jula, kada se i završava Petrovski post. Ipak, pošto ove godine pada u petak, posti se i na ovaj veliki praznik, prenosi Srbija danas.

Sveti apostol Petar, brat Andreja prvozvanog i prvi biskup Rima, po rođenju je dobio ime Simeon, a Petrom ga je prvi nazvao Isus Hrist. Bio je jedan od prvih učenika koji je prepoznao Isusa.

Nakon silaska Svetog Duha, Petar postaje jedan od najvećih propovednika hrišćanstva i nakon samo jedne iskrene i produhovljene besede u Jerusalimu uspeva da u hriščanstvo prevede tri hiljade duša, zbog čega se ovi svetitelji smatraju posebno zaslužnima za krštenje prvih vernika.

Postoji verovanje da je njegova isceliteljska snaga bila toliko jaka da su od teških bolesti bili izlečeni i oni preko kojih samo pređe njegova senka.

Stradao je kao žrtva spletke Simona Volha koji ga je bacio u nemilost cara Nerona.

Pogubljen je tako što je razapet na krst, po svojoj molbi sa glavom na dole, jer se smatrao nedostojnim da strada na isti način kao i njegov Gospod.

Narodni običaji za Petrovdan

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola, piše Srbija danas.

Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu. Iz tog razloga razvio se čitav niz običaja među kojima je i ono da pre Petrovdana ne treba jesti jabuke.

Verujući u ovo kazivanje, u prošlosti su se mnoge majke koje su izgubile decu uzdržavale od jedenja jabuka pre Petrovdana, iz straha da zbog toga na ovaj praznik njihovo dete na onom svetu neće dobiti jabuku.

 

Izvor Srbija danas,RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More