Uskoro: Biznis forum dijaspore u Bihaću

Foto: wikipedia
376

Biznis forum bosansko-hercegovačke dijaspore, šesti po redu, biće održan 31.jula 2019. u hotelu “Kostelski buk” u Bihaću, najavili su “Biznis centar bh dijaspore” i nevladina organizacija “Naša perspektiva”.
Forum će se, kako saopštavaju organizatori, ove godine tematski fokusirati na ohrabrenje saradnje i investiciranja u severozapadnom delu Bosne i Hercegovine.

Učesnici skupa biće u prilici da više saznaju i o pozitivnim primerima iz prakse, posebno IT sektora, metalskog sektora, poljoprivrede i turizma. Takođe, svoja iskustva u poslovanju izložiće ljudi koji su već pokrenuli kompanije u sredinama od Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe do Prijedora, kako bi se saznalo koja su im dobra iskustva, a šta treba poboljšati u smislu poslovnog ambijenta.
Prema procenama pomenutog biznis centra, “oko 2 miliona Bosanaca i Hercegovaca (uključujući i druge i treće generacije iseljenika) živi izvan BiH, što čini oko 50% njenog ukupnog stanovništva, te je osnovu ovih brojki, BiH prva u Evropi i sedma u svetu po obimu migranata u odnosu na sveukupni broj stanovništva”. Osim brojnosti, dijaspora je važna i zbog priliva finansijskog kapitala,jer “direktnim ili indirektnim kanalima učestvuje sa više od jedne trećine ukupnog BDP, što ukazuje na to da dijaspora već godinama održava BiH ekonomiju od potpunog kolapsa”.

Međutim, “u narednim godinama se očekuje smanjanje novčanih doznaka, pa će biti sve važnije aktivirati finansijske resurse dijaspore u cilju lakšeg investiranja te uspostvljanja poslovne saradnje u zemlji porekla, i upravo je ovo osnovni cilj Biznis centra BiH dijaspore”.

Foto: commons wikipedia

Podsećanja radi, na prethodnih pet skupova, Biznis forum bosansko-hercegovačke dijaspore okupio je više od 1000 različitih učesnika, potencijalnih investitora i uspešnih menadžera iz više od 40 država sveta. Ove godine se očekuje više od 150 učesnika, na specijalizovanim panelima za različite sektore, na radionciama umrežavanja i upoznavanja za realizaciju potencijalnih partnerstava.

Skup je podržan od USAID Projekta ‘Diaspora Invest’ koji već uspešno sarađuje i podržava više od 50 različitih kompanija pokrenutih investicijama iz dijaspore. Suorganizator skupa je Privredna komora Unsko sanskog kantona.

Biznis centar bosansko-hercegovačke dijaspore deluje u sklopu Grupacije “Naša perspektiva” koja je od 2010.godine intenzivno angažovana na aktiviranju finansijskih, poslovnih, intelektualnih i drugih potencijala bosansko-hercegovačke dijaspore u cilju razvoja Bosne i Hercegovine.

“Naša perspektiva” je inače nevaldina, neprofitna organizacija osnovana u februaru 2010. godine. Sedište je u Sarajevu. Od osnivanja ova organizacija je fokusirana na osmišljavanje kreativnih mehanizama u cilju aktiviranja resursa bosansko-hercegovačke dijaspore za razvoj zemlje porekla. Pored rada sa dijasporom iz BIH, organizacija se zalaže za poboljšanje poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini. Kroz razne aktivnosti unutar ovog sektora, nastoji da stimuliše osnivanje i razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More