Ovu manifestaciju u Srbiji za tri dana posetilo je 50.000 ljudi, a razlog privlači sve generacije (FOTO)

Printscreen RTS.RS
185

Kosidba na Rajcu je treća po posećenosti manifestacija u Srbiji, odmah iza Egzita i Sabora u Guči. Takmičenje najboljih kosaca u regionu održano je uz veliki broj posetilaca, uprkos kiši i hladnom vremenu, na planini blizu Ljiga. Zlatnu kosu osvojio je Vuk Vučković iz Preljine, piše rts.rs.

Kosidba na Rajcu ponovo je podsetila na doba kada je moba sazivana da bi se pokosile planinske livade. Slikovit prikaz srpske tradicije na Rajac privlači sve generacije.

Printscreen RTS.RS

“Kosidba mi se dopada zato što pokazuje da i dalje čuvamo tradiciju. Zato mi je drago da se ovo i dalje održava, jako me raduje da vidim ovoliki broj ljudi”, rekla je devojka, dok je za jednog penzionera svake godine sve lepše.

Veštinu i snagu, ovaj put po kiši, isprobalo je dvadesetak kosaca, višestrukih pobednika najvećih kosidbi u regionu.

Printscreen RTS.RS

“Kiša, kaže se, kosi se za rose, kiša dobro dođe, ali samo da ne pokisnemo, za kositi je dobra kiša a za leđa nije baš dobra”, kaže Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Zabeležen je i rekord. Radoš Kotlaja iz Pljevalja jednim zamahom pokosio je širinu šest metara.

“Bitno je da imaš dobar materijal, pribor za košenje. Treba snaga, treba žilavost, upornost jaka”, kaže Radoš Kotlaja iz Pljevlja.

Printscreen RTS.RS

Opština Ljig pridaje poseban značaj rajačkoj kosidbi.

Predsednik Turističke organizacije Ljig Vladan Ivanović kaže da Kosidba na Rajcu već 50 godina dovodi posetioce na samu manifestaciju.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj manifestaciji tokom cele godine se pune kapaciteti ne samo opštine Ljig, nego i okolnih opština.

Za tri dana manifestacije, Rajac je posetilo oko 50.000 gostiju.

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More