Vučić u obraćanju naciji: Svi dobili svoje zadatke

Foto/Tanjug/Zoran Žestić
390

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost doneta odluka da Srbija ni na koji način neće uzvraćati Prištini kontramerama na povećanje taksi na robu iz centralne Srbije, jer Srbija hoće da bude i ostane pouzdan partner svima u svetu, Evropi i regionu.

„Mi nećemo da zaustavljamo njihove kamione, ni putnička vozila, kao ni promet robe ka KiM. Hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog i ozbiljnog ponašanja i neodgovornog ponašanja“, rekao je Vučić posle sednice.

Svi su dobili zadatke za ovu situaciju, obavestićemo međunarodne faktore o potezu Prištine, a zaštitićemo Srbe na Kosovu i Metohiji, sumirao je predsednik Vučić odluke donete na Savetu za nacionalnu bezbednost.

Foto/Tanjug/Zoran Žestić

„Da vidimo na koji način možemo da pomognemo i prebrodimo ovu tešku krizu“, Dogovorili smo da svi naši organi budu u pripravnosti da reaguju na sumanute poteze prištinskih vlasti“, rekao je Vučić.

Srbija će se poneti odgovorno, i na taj način pokazati razliku između ozbiljnih i odgovornih poteza i poteza koje vuče Priština.

„Govoriti o ovome u 21. veku, posebno u regionu u kojem lečite druge rane, a garant za sve to jeste slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, i da na sve to donesete ovakvu odluku nije civilizacijski čin. Iznenadio nas je“, rekao je Vučić u obraćanju naciji.

Za Srbiju je, kaže, odluka Prištine bila neočekivana, jer je u toku jučerašnjeg dana postojala informacija da se priprema ublažavanje taksi i da Priština priprema izlaznu strategiju da ukine loše odluke, ali su uprkos takvim najavama doneli drugačije odluke.

Odluka Prištine nije ni racionalna, a ni razumna odluka, dodao je predsednik.

„Ne možemo da računamo ni na kakve racionalne odluke i racionalno ponašanje (Prištine). U skladu sa tim imamo zabrinutost, ali i delimičan strah, jer brinemo za mir. Mi ćemo morati da preuzimamo i raznovrsne mere da bismo svet upoznali sa onim što Priština čini, ali i da vidimo kako da pomognemo svom narodu“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da je imao više važnih razgovora na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i da je svako dobio zadatke.

Foto/Tanjug/Zoran Žestić

Vlada Srbije će se, kaže, obratiti svim vladama članica Saveta bezbednosti i EU i navesti činjenicu u vezi sa kršenjem CEFTE i SSP.

„To će biti posao za vladu i premijerku. Različite institucije poput PKS radiće svoj posao zajedno sa kompanijama koje su izvozile robu na KIM, da vidimo kako da prebrodimo krizu“, rekao je Vučić i dodao da među tim kompanijama ima stranih poput Henkela i Koka Kole.

„Dogovorili smo da svi nadležni organi budu u punoj pripravnosti za slučaj bilo kakvog iracionalnog i sumantog ponašanja prištinskih organa vlasti i svi su dobili zadatke i u skladu sa tim preduzeće mere“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je uputio i poruku Albancima sa Kosova: „Molim vas, povucite ove odluke“.

Izvor Tanjug Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More