Evo o čemu su razgovarali Makron i Vučić i zašto se francuski predsednik nije susreo sa predstavnicima opozicije (FOTO)

Foto/Tanjug/Predsedništvo
103

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je francuskog predsednika Emanuela Makrona zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovsko-metohijske krize.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je sa francuskim kolegom imao veoma dug razgovor, te da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka, da nije imao nikada ni tako otvoren i iskren razgovor.

„Salušao sam Makrona o svim važnim regionalnim i evropskim pitanjima, izneo sve naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja ksoovskog čvora. Razgovarali smo toliko dugo da je teško da mogu neku temu da pronađem koje se nismo dotakli“, objasnio je on.

Foto/Tanjug/Zoran Žestić

Ukazao je da je bilo reči i o onome što se zbivalo u Berlinu, a nije u Parizu, kao i o naporima koje treba preduzeti u narendom periodu, ali i o ekonomskoj saradnji.

Danas potpisani sporazumi, kako je dodao, su veoma važni, a posebno je naveo sporazum o saradnji francuskih kompanija koje će doneti zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi u Beogradu i Novom Sadu.

Rekao je da će se nastojati da se gura napred i ubrza proces izgradnje metroa u Beogardu, te da će se nastaviti u tojk oblasti saradnja sa francuskim kompanijama. Posebno se zahvalio francuskim kompanijama i Makronu na mopgućnosti da vojno-tehnička saradnja bude na još višem nivou.

„Zainteresovani smo da kupimo i druge uređaje optoelektronske prirode od Francuske. Mi to radimo da možemo uvek da sačuvamo i zaštitimo svoju zemlju, a Francuska kao naš saveznik u Prvom i Drugom svetskom ratu, i važan proizvođač naoružanja, može da bude neko ko sa nama može uspešnije da sarađuje“, proučio je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo kupovinom raketa Mistral, prenevši da ćemo dobiti 18 jedincia i 50 raketa.

„Za nas je ovo veoma značajno i verujem da možemo mnogo toga da uradimo u budućnosti. Značajni su ugovori potpisani i oko deponije u Vinči, kao i proizvodnj toplotne energije. Takođe je važna francuska škola u Beogradu, koja će moći da prima đake od 1. septembra“, ukazao je on.

To su, kako dodaje, sve stvari koje dubinski menjaju naše strateške odnose, i koje govore o našim strateškim odnosima dve zemlje.

Ocenio je izuzetno važnom zajedniču izjavu i rekao da je bitno da EU prizna naše ekonomske rezultate, a da je važno da učinimo još dosta u oblasti vladavine prava.

Kaže da smo spremni da prihvatimo francusku pomoć i podršku i da želimo unapređenje i intenzivirane saradnje u svim drugim oblastima.

„Veoma sam srećan što sam mogao da ugostim francuskog predsednika i imao priliku da najotvorenije razgovaram s njim o svim ključnim pitanjima“, kazao je on.

Vučić je istakao da je kod Srba uvreda da kada neko kaže da nisu bili dovoljno gostoljubivi, pa se nada da smo se pokazali dovoljno gostoprimljivi.

Velika je čast što je danas u Srbiji u goste došao predsednik Francuske Emanuel Makron, podvukao je on, zahvalvivši mu se na velikoj časti i poštovanju koju je ukazao Srbiji i njenim građanima.

„Mi itekako to umemo da cenimo. Verujem da ćemo svojim delima umeti u budućnosti da izrazimo zahvalnsot predsedniku, narodu i državi Francuskoj za saradnju i pruženu ruku prema Srbiji“, kazao je Vučić.

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa. Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, sa ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

“Imate sposobnost da branite suverenitet zemlje, ali i da gradite kompromise sa susedima i to je ono što je snaga Evrope”, rekao je Makron obraćajući se Vučiću.

Foto/Tanjug/Zoran Žestić

Rekao je da se Francuska protivi svim unilaterlanim potezima sa obe strane.

Francuska je, ističe Makron, spremna da podrži zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu zahtevnog dijaloga, kako bi se u narednih nekoliko meseci našlo konkrento rešenje.

“Potpuni otvoreno smo razgovarali, iskreno, hrabro što se vas tiče, jer je to teško pitanje za vašu zemlju, njenu istoriju i budućnost”, rekao je Makron.

Na pitanjenovinara  francuskog Le Monda zašto nije pristao da se sastane sa liderima opozicije u Srbiji tokom posete,  Makron je objasnio da je pismo sa zahtevom za taj sastanak stiglo kasno.

“Juče je bio naš nacionalni praznik i oni su svi bili prisutni u našoj ambasadi na prijemu. Pre pisma koje je jutros poslato našem amabasadoru nikakvo pismo nije stiglo. Jutros je stiglo pismo. Nisam to mogao da prihvatim pošto je već bio spreman program i tada sam već kretao za Beograd”.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More