Makron poručio sa Kalemegdana: Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju (FOTO)

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić
215

BEOGRAD – Predsednik Francuske Emanuel Makron večeras se kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemengdanu hiljadama građana koji su došli da ga čuju obratio i na – srpskom jeziku i zaslužio gromki aplauz prisutnih.

Makron je na srpskom pozdravio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zahvalio se građanima koji su došli u velikom broju na Kalemegdan.

Gotovo svaka rečenica na srpskom jeziku bila je propaćena aplauzom oduševljenja građana, od kojih su mu neki dobacili: “Makrone, Srbine”.

Makron se na srpskom zahvalio svom srpskom kolegi na na izvanrednom dočeku.

“Hvala svim što ste došli u ovoliko velikom broju, duboko smo dirnuti”, rekao je Makron.

“Sada je red da vam, u ime svoje zemlje, kažem – Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju i znamo šta vam dugujemo”, poručio je večeras francuski predsednik Emanuel Makron pred impresivnim brojem građana koji su došli da ga čuju, kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

“Evo, Francuska je ovde”, rekao je Makron pokazujući rukom na svoje grudi i nastavio:

” Srbija je isto tako u našim srcima. Danas i zauvek”, rekao je šef francuske države na srpskom jeziku.

To obraćanje Makrona, u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pred spomenikom zahvalnosti njegovoj zemlji simbolično je potvrdio ranije izrečene političke poruke o povratku Francuske u Srbiju.

Bilo je izuzetno svečano i emotivno večeras na Kalemegdanu.

Takva atmosfera ponela je i Makrona, koji joj je i sam doprineo, obraćajući se na srpskom jeziku rečima koje su “gađale pravo u srce”.

Posle pripremljenog govora, on je nastavio, nadahnuto i sa puno energije i emocija, da na poukama iz istorije, koje simbolizuje ovaj Spomenik, govori o budućnosti Srbije, i Francuske, ali i o mestu Srbije, uz Francusku i druge evropske nacije, u Evropi, u kojoj dele iste vrednosti na kojima grade trajni mir i budućnost.

Foto/Tanjug/Predsedništvo

On se zahvalio svima – predsedniku Srbije, članovima vlade, Beograđanima, Srbima i Francuzima, koji su se u tako velikom broju okupili, i, pozdravljan burnim apaluzom, rekao:

“Hvala vam, predsedniče, na izvanrednom dočeku i svima što ste došli u tolikom broju, duboko smo dirnuti. Vi pokazujete da poruka ispisana na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na kom piše – Volimo Francuski, kao što je ona volela nas – važi i sto godina kasnije”.

“U ime svoje zemlje vam kažem da i Francuska voli vas, kao što ste vi voleli nju”.

“Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz vremena Velikog rata, šta duguje njenim vojnicima koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Francuska niakd neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda, iskušenja, suze majki, jauk očeva , nepresušnu bol preživelioh”, poručio je Makron na srpskom.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron su danas posle podne, u Aleji velikana na Novom groblju, odali počast srpskoj heroini Milunki Savić, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Predsednici su položili cveće na grobno mesto učesnice Balkanskih i Prvog svetskog rata, u prisustvu njenih potomaka.

Milunkini praunuci Mladen i Miloš Stankov, kao i Dragica Nikolić, unuka Milunkinog brata umesto kojeg je otišla u rat, predsedniku Francuske su poklonili grb Republike Srbije, kao simbol saveza i prijateljstva između dve nacije.

Iznad grba urezana je na francuskom jeziku poruka admirala Geprata Milunki Savić dok je ležala u bolnici u Bizerti: “Ozdravi sine, admiral te moli”, dok je ispod grba, takođe na francuskom, izgravirana poruka: “Velikoj Francuskoj zahvalni potomci Milunke Savić”.

Potomci Milunke Savić koji su sačekali dvojicu predsednika rekli su da je ona bila heroina, ali i izrazili zahvalnost francuskom predsedniku i Francuskoj.

Makron im je zahvalio, rekavši da mu je veoma drago što je došao da se pokloni senima Milunke Savić.

“Ja sam dosta čitao o njoj i zbog toga smo želeli da dođemo ovde da odamo počast Milunki Savić”, rekao je Makron.

Foto/Tanjug/Predsedništvo
Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More