“Folksvagen” se oglasio nakon pisanja medija da će se nova fabrika graditi u Turskoj

Pixabay
132

Nemački proizvođač automobila “Folksvagen” još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, izjavila je portparol te kompanije za proizvodnju i prodaju Lesli Botke i dodala da donošenje odluka o lokaciji tek predstoji.

“U proteklih nekoliko meseci ispitali smo različite lokacije u Evropi i napravili uži izbor, Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorim, ali konačna odluka neće biti doneta na osnovu rezultata pregovora. Ne možemo da otkrivamo detalje o pojedinim lokacijama”, rekla je Botke za Politiku, nakon što su nemački mediji prošle nedelje objavili da je “Folksvagen” odlučio da novu fabriku gradi u blizini turskog grada Izmira.

Poslednjih nekoliko meseci govori se da “Folksvagen” traži lokaciju za otvaranje nove fabrike, a spekulisalo se da se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska.

Svetski mediji koji su objavili da je Turska favorit, pretpostavljaju da je presudan bio Katar, koji ima 17 odsto udela u kompaniji, a zalaže se za lokaciju u Turskoj.

Razlog zbog kojeg “Folksvagen” traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, je to što bi veliki pogoni u Nemačkoj ubuduće trebalo da proizvode isključivo električne automobile.

“Folksvagen” je saopštio da će uložiti milijardu evra u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u pokrajini Donja Saksonija, podseća Politika.

List prenosi pisanje “Dojče velea” da postoje tri razloga za seobu “Folksvagena” na istok.

Glavni razlog su troškovi za zarade jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi.

Drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mesta nalazi mreža liferanata delova.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More