Zagreb: Predstavljena monografija “Jasenovac” – da se nikad ne zaboravi logor smrti

Foto/Printscreen/You Tube
443

ZAGREB – Monografija “Jasenovac” istoričara i univerzitetskog profesora Ive Goldštajna, predstavljena je sinoć u Novinarskom domu u Zagrebu, a njen autor veruje da je knjiga korak prema boljem razumevanju tog logora smrti o kojem je, kako kaže, “napisano puno istine, ali i puno laži”.

Goldštajnovo delo je objavila izdavačka kuća “Fraktura”, a po rečim izdavača Seida Serdarevića, autor na oko hiljadu stranica monografije donosi obilje arhivske građe, ali i priče konkretnih ljudi – čuvara i žrtava toga logora, dok u celini, kako je ocenio, jasno odgovara na revizionizam koji je o Jasenovcu prisutan od 2012. godine.

Uz napomenu kako se “čini da znamo sve o logoru smrti Jasenovcu koji i danas izaziva noćne more”, analitičar, komentator i publicista Vuk Perišić, rekao je da je “krvava je fusnota nacističke okupacije Evrope” u Goldštajnovoj monografiji prvi put objedinjeno monografijski obrađena, prenosi “Večernji list”.

Perišić se osvrnuo na, kako je rekao, dve “epizode” iz monografije. Jedna se odnosi na dečake starosti od 10 do 11 godina za koje su, navodi Goldštajn, ustaše sašili male uniforme i oni su u njima morali da učestvuju u mučenjima i zlostavljanjima zatočenika.

Druga “epizoda” o kojoj je govorio Perišić je to što su ustaše u Jasenovcu zatočile i “cvet hrvatske inteligencije”, među kojima su bili i Grga Novak i Antun Barac. Istina je da su oni imali drugačiji ”tretman” od ostalih i da nisu bili fizički zlostavljani, a bili su i smešteni u boljim uslovima. Ipak, ocenio je Perišić, njih su mučili na drugi način tako što im nisu dali da čitaju ništa drugo osim “Ognjišta” MiIe Budaka. Smatra da je važno razumeti kauzalnu vezu između tih dveju epizoda.

Recenzent monografije, Goran Hutinec, ocenio da je Goldštajn obradio temu Jasenovca na moderan način, i izrazio nadu se da će monografija još jasnije prikazati kakav je uistinu bio ustaški režim.

.Goldštajn je posvedočio da se ustaškim logorom u Jasenovcu bavi više od 20 godina – još od 1999. kada je bio svedok na suđenju Dinku Šakiću, jednom od bivših zapovednika logora. Podsetio je da je zajedno sa, kako je rekao “svojim starim (Slavko Goldštajn)” u knjizi “Holokaust u Zagrebu” iz 2001. jedno poglavlje posvetio jevrejskoj jasenovačkoj tragediji, te da su postupno proširili tu priču na opšti prikaz istorije Jasenovca u knjizi “Jasenovac i Blajburg nisu isto” iz 2011.

Knjigu je, navodi autor, počeo da piše u vreme dok je bio ambasador u Parizu i da ona sadrži dve paralelne priče – hronologiju logora, od njegova nastanka u avgustu 1941. do nestanka u proboju u aprilu 1945. godine, a druga se bavi temama kao što su deportacije, pljačke, glad, mučenje, ubijanje i umiranje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More