Karahasan: Evropa se brzo i zastrašujuće temeljno balkanizuje

Foto; PrintScreen/YouTube
194

PRAG – Evropa se brzo, radikalno i zastrašujuće temeljno balkanizuje i današnja Evropa jedva da ima veze sa građanskom demokratijom kakvu smo u Zapadnoj Evropi upoznali nakon Drugog svetskog rata, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa bosanskohercegovački pisac Dževad Karahasan.

Ukazujući na to da u Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Holandiji, postoje harizmatične vođe i vladavina pojedinaca koji se ubrajaju u harizmatične vođe, a ne vladavina stranaka, Karahasan kaže da je poseban problem to što “te harizmatične vođe nemaju harizmu i pozitivne programe”.

“Oni imaju samo negativne programe, šire strahove i obećavaju da će ljude zaštititi od opasnosti koje niko nije dokazao. Tako će Kurc spasiti Austrijance od islama koji Austriju nikada nije ugrozio, Makron će Francuze spasiti od siromašnih Francuza, a Orban će Mađare spasiti od svega. Na tome ne može da se utemelji dobra politika”, smatra Krahasan.

Bosanskohercegovački pisac Dževad Karahasan je član Akademije nauka i umetnosti BIH i Nemačke akademije za jezik i književnost.

Dodeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Bazelu, a predavao je na univerzitetima u BiH, Nemačkoj i Austriji.

Njegove knjige su prevedene na dvadesetak jezika.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More