Stižu Srpski dani i u Pitsburg

Foto: wikipedia/Ronald C. Jochum Jr
585

Srpski dani, tradicionalna trodnevna manifestacija Srpskog narodnog saveza iz Pitsburga ( Pensilvanija) ove godine održava se ove godine od 19. do 21. jula, najavljuju organizatori.

Petak 19. juli 2019. rezervisan je za večernje rečno krstarenje brodom uz muziku za ples i bogat meni.

Pitsburg se, da podsetimo, nalazi na obalama reke Ohajo, a ona nastaje spajanjem reka Alengeni i Monongahila koje se sastaju u Pitsburgu, u gradskoj četvrti Point stejt park.

Sutradan, 20.jula, organizuje se Srpski dan u Kenivud parku, na otvorenoj pozornici, dok se u nedelju 21.jula održava liturgija u srpskoj crkvi Svete trojice, potom i piknik na crkvenom imanju.

Fotke: SNF Pitsburg

Srpski narodni savez je osnovan 1901. godine u Americi i od tada do danas neprekidno radi sa narodom za narod, nastojeći da američki Srbi i njihovi potomci očuvaju srpsku kulturu i tradiciju. Okuplja mahom potomke najstarije grupacije srpskih doseljenika u Ameriku, odnosno one Srbe čiji su se preci još iz doba Austrougarske ili po završetku Prvog svetskog rata, otisnuli u Ameriku sa Balkana.

Fotke: SNF Pitsburg

Danas retko ko od njih govori srpski, a i oni koji znaju jezik predaka uglavnom govore dijalektom naučenim od deda i baba, i to onim starim arhaičnim srpskim jezikom Ličana, Hercegovaca, Kordunaša…

Srpski narodni savez je najstarije srpsko dobrotvorno društvo na američkom kontinentu, a od 1906. godine u kontinuitetu objavljuje i srpske novine ” Amerikanski srbobran”. Glavni i odgovorni već dugo je dr Aleksandar Petrov, dok je urednik engleske sekcije Sendi Radoja.

Fotke: SNF Pitsburg

Srpski narodni savez takođe pomaže srpske parohije, dečije crkvene kampove, dodeljuje stipendije najtalentovanijim učenicima i studentima srpskog porekla, organizuje kulturne, sportske i duhovne manifestacije od značaja za očuvanje srpskog etničkog i verskog identiteta u Americi.

Na čelu Srpskog narodnog saveza od 2015. godine je Džon (Jovan) Martić, dok su u upravi: Aleksandar Medić, Teodor Potkonjak, Milan Momčilović, Rej Vukas, Majkl Borković, Brajan Pjević, Stefan Lovrenski, Misi Bjelić, Natalija Vučinić Fraternal i Miloš Rastović.

Njima mandat traje do 23. Konvencije Srpskog narodnog saveza, koja bi trebalo da bude održana od 6. do 8. septembra 2019. i na kojoj se očekuje učešće delegata iz sva 104 ogranka Srpskog narodnog saveza sa severnoameričkog kontinenta.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More