Predsednik Organizacionog odbora udruženja u Srbiji Milan Gutić rekao je da njihov rad treba da doprinese razvoju Srbije i svih srpskih zemalja i najavio osnivanje odbora u Banjaluci i Podgorici.

Gutić je objasnio da će u okviru udruženja postojati Saveti koji će sprovoditi sve odluke, i najavio veliki forum dijaspore koji će se održati u decembru u Novom Sadu. On nije krio ni namere udruženja da pokrenu dijasporu na globalnom nivou, podsetivši na manjakavosti dosadašnje Skupštine dijaspore.

Predsednik Gutić je pozvao sve građani koji su nekada bili državljani Srbije, bilo da žive u matici ili van nje, ali i sve prijatelje Srbije da se pridruže ovom projektu.

Osnivačkoj skupštini udruženja prisustvovao je i načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji je učesnicima preneo dobra iskustva devetogodišnje saradnje ove lokalne zajednice sa brojnom dijasporom u Švajcarskoj, te istakao da je u opštinskoj upravi radi referent za saradnju sa dijasporom.

“Uz pomoć dijaspore u zavičaju su do sada otvorene tri firme, pozorište, bazeni, a najveći uspeh je što su Srbi iz dijaspore investirali u rodni kraj kapital i znanje stečeno u inostranstvu”, rekao je Savić.

Došao je u Beč na dve nedelje, a danas na čelu društva čuvara srpske tradicije u Austriji

Zvaničnik Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović ocenio je da su Srbija i dijaspsora velika podrška Republici Srpskoj.

Osnivačkoj skupštini, koja je održana u “Master centru” Novosadskog sajma, prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta.

Među učesnicima su bili i književnik Pero Zubac, predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Austriji Neško Čestić, kao i predstavnici dijaspore Srba u Rumuniji, Mađarskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Bratsku podršku novoosnovanom udruženju dali su iz SKPD Prosvjeta Austrija na čelu sa Srđanom Mijalkovićem iz Beča i Dejanom Mastilovićem iz Beogradalkovićem

Делегација Го. Просвјете (Дејан Мастиловић, Београд и Срђан Мијалковић, Беч) активно је учествовала на оснивачкој…

Gepostet von СПКД Просвјета Аустрија am Dienstag, 16. Juli 2019