Raj na zemlji: U ovom ušuškanom seocetu u Švajcarskoj stres ne postoji, a do njega se stiže posebnim putem (FOTO)

Youtube printscreen Monier Kina
91

Gimelvald je seoce koje je ušuškano u obronke Alpa, a do koje možete doći samo žičarom koja vodi do Šilthorna, jednog od najpoznatijih vidikovaca na svetu, piše b92.net.

Postoji još jedan način, a to je čeličnim stepenicama koje vode ekstremnom planinskom rutom.

Ako želite da uživate u nedirnutoj pirodi i nestvarno lepim krajolicima, da osećate mir i tišinu, Gimelvald je idealno mesto za vaš odmor. Ovo selo se nalazi na 1.367 metara nadmorske visine.

Škola u Gimelvaldu je zatvorena jer nema dovoljnog broja učenika, pa oni moraju da idu u školu u Luterbrunen.

Do ovog tajnovitog mesta ne možete da dođete automobilom, jer ne postoje putevi. Žičara Šilthorn se zaustavlja u Gimelvaldu i na taj način se prevozi 130 stanovnika ovog sela.

Postoji i put koji vodi do obližnjeg mesta Muren, uz pomoć čelične staze (via ferrata) koja prolazi strmim liticama, piše “Pun Kufer”.

 

View this post on Instagram

 

“Memories were the markers of the journey through life. It was necessary to know where you had come from. Only then could you know where you were going.“ (William Shatner)… I WISH YOU A BEAUTIFUL DAY, GOOD EVENING or GOOD NIGHT WONDERFUL WORLD 😘🌏🌎🌍❤️ #gimmelwald #mürren #blickheimat #switzerlandmylove #Switzerland #inlovewithswitzerland #switzerland_vacations #beautifulplace #exploreswitzerland #earthpix #fantastic_earth #beautifuldestinations #wonderful_places #awesomeearth #best_worldplaces #watchthisinstagood #thediscover #living_europe #mountains #outdoors #naturelovers #nature #hiking #hikingculture #hikingadventures #adventure #explore #earthpix #exploremore #summer

A post shared by Lisa (@hiking_with_lisa) on

Stanovnici Gimelvalda su se navikli na tempo koji im je nametnula nepristupačna planina, kao i na konstantno oduševljenje turista koji veoma teško prihvataju da takvo mesto zaista postoji.

Stariji stanovnici znaju da kažu da u selu ima više krava, nego poštanskih sandučića. Zato ovde u svakom domaćinstvu možete da kupitie svež sir od domaćeg mleka.

U ovom “skrivenom dragulju” Švajcarske ljudi se bave još i rudarstvom i turizmom. Iako je selo relativno malo, mesta u hotelima i privatnom smeštaju su pristupačna.

Lokalci veruju da je svet neiskvaren, i njima je potpuno normalno da im neko uđe bez kucanja u kuću, uzme neki proizvod i ostavi novac. Ne sumnjaju da ćete ih prevariti.

 

View this post on Instagram

 

Today was SO epic #switzerland #gimmelwald #travel #switzerland_vacations

A post shared by meganglaros (@meganglaros) on

Gimelvald je jedinstveno mesto u kojem stres gotovo da ne postoji, a stanovnici žive kao da savremeno doba ni ne postoji.

Iako im turizam donosi najveću zaradu, zaustavljen je razvoj ovog mesta. Objavili su da spadaju u zonu lavine, što nije u potpunosti tačno, jer nisu želeli da se pretvore u ski stazu.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More