Merkel: Crni oblaci se nadvili nad dijalogom Beograda i Prištine

AP Photo/Michael Sohn
78

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da su se tamni oblaci nadvili nad dijalogom Beograda i Prištine nakon što su kosovske vlasti uvele takse na srpsku robu.

Merkel je, u razgovoru sa dopisnicima u Berlinu, naglasila da Nemačka ima veliki interes za evropsku integraciju „Srbije i Kosova“, da se na tom putu napreduje, ali, kako je podvukla, za to je potrebno obnoviti dijalog Beograda i Prištine.

Takse su dovele do nazadovanja, a ne napretka, rekla je Merkel, podsetivši da je o tome razgovarala sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu.

„Moramo sada videti kako da obnovimo dijalog. Razgovarala sam sa Aleksandrom Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem. Još nema napretka po ovom pitanju. Ponudili smo sastanak u Parizu i još je neophodno raditi na tome“, poručila je nemačka kancelarka.

Merkelova je na tradicionalnom letnjem prijemu za medije istakla da je važno da se napreduje u približavanju zemalja regiona EU, kao i da je neophodno da se na te zemlje gleda kao na deo Evrope, a srednjeročno i kao na članice EU.

„Kada se pogleda na geografsku kartu sve zemlje Zapadnog Balkana su okružene članicama EU. U našem je interesu da države regiona dobiju evropsku perspektivu”, naglasila je ona.

U to, kako je kazala, spada i vizna liberalizacija za Kosovo.

Ukazala je da se Haradinaj nedavno sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Nemačke i da je neophodno da Priština, za dobijanje bezviznog režima, obezbedi još neke „sigurnosti”.

„U svakom slučaju mi stojimo iza cilja vizne liberalizacije, a kada će ona uslediti za sada ne mogu reći”, istakla je ona upitana da prokomentariše izjavu Haradinaja da je pitanje samo nedelja kada će biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji.

Upitana da prokomentariše sve veći broj džamija na Kosovu i navode o protivljenju građana njihovoj gradnji, kazala da je poznato da nije samo EU zainteresovana za uticaj u tom regionu, već i druge zemlje.

„Odluka je na stanovništvu kako na to reaguje“, poručila je ona.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More