Ruski specijalci sa Zlatibora trebali da upadnu u Crnu Goru?

FOTO:Portal Analitik
386

Telefonski listinzi koji su juče prezentovani u podgoričkom Višem sudu pokazuju da je pet komandosa, za koje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tvrdi da su pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU, bilo stacionirano na Zlatiboru, prenosi Pobjeda.

Suđenje optuženima za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori oktobra 2016. godine nastavljeno je predstavljanjem listinga telefonskih komunikacija na 11 CD-ova, koje je srpsko tužilaštvo dostavilo na dopunski zahtev kolega u Crnoj Gori.

Telefonski listinzi iz Srbije pokazali su da je bazna stanica Čajetina na Zlatiboru uhvatila telefonske komunikacije pet od devet brojeva iz serije +4478391… koje su koristile NN osobe.

Iz pregleda telefonskih komunikacija, koje je predložio specijalni tužilac Saša Čađenović, moglo se videti da su brojeve iz serije +4478391… koristili pet ruskih komandosa, prvooptuženi Eduard Šišmakov, svedok saradnik Saša Sinđelić, Mirko Velimirović i osoba koja se na dan parlamentarnih izbora nalazila u reonu Manastira Ostrog. Prema signalima telefona iz ove grupe, koje su registrovale bazne stanice, moglo se videti da Saša Sinđelić sve vreme pripremne akcije boravi u Srbiji, da je 15. oktobra 2016. godine Mirko Velimirović u Crnoj Gori, Eduard Šišmakov u Beogradu, pet komandosa na Zlatiboru, a osoba koja je koristila broj +447839102552 – u reonu Ostroga.

Analiza listinga pokazuje da brojevi iz serije +4478391… čine zatvorenu grupu koja telefonsku i SMS komunikaciju sve vreme ostvaruje unutar grupe, osim u jednom slučaju i to kada Tamara Magdelinić, devojka optuženog Milana Kneževića kontaktira sa brojem +447839102552. Upravo signal broja +447839102552 uhvatila je bazna stanica koja pokriva reon Ostroga. Listinzi su pokazali i da nepoznata osoba sa specijalnog broja iz reona Ostrog komunicira sa komandosom koji koristi broj +447839158794. Interesantno je da Magdelinić 15. i 16. oktobra 2016. godine iz beogradskog naselja Čukarica kontaktira sa brojem +381612516234 čiji signal u istom periodu hvata bazna stanica Ostrog. Broj +381612516234 sa kojim je kontaktirala Magdelinić, od 14. do 18. oktobra 2016. godine ostvaruje komunikaciju sa specijalnim brojem koji koristi jedan od komandosa stacioniranih na Zlatiboru.

Listinzi koji su juče prezentovani, kako tvrdi Tužilaštvo, potvrdili su iskaz svedoka saradnika Saše Sinđelića i svedoka Mirka Velimirovića da je planirano da u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori učestvuju 50 specijalaca iz Rusije, podeljenih u pet grupa.  U oktobru su predočeni telefonski listinzi koji sadrže oko 1.400.000 komunkacija koje su ostvarene u Crnoj Gori i oko 350.000 komunikacija koje su ostvarene na teritoriji Srbije. Sve ove komunikacije su uskladištene na tridest i jednom disku.

Nakon što učesnici u postupku protiv optuženih za pokušaj terorizma pregledaju dodatnih 11 CD-ova sa listinzima iz Srbije, prema planu suda uslediće saslušanje veštaka telekomunikacijske struke Predraga Boljevića. Pred većem sutkinje Suzane Mugoše za krivično delo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću. Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović. Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani Kristina Hristić, Branka Milić, Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, koji se brane sa slobode, kao i Milan Dušić koji je u pritvoru. Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More