Vlada Srbije pomaže SPC sa milion evra iz budžeta

FOTO: YouTube/Printscreen
416

Vlada Srbije uplatiće iz državnog budžeta milion evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi i taj novac biće prosleđen za poreze i doprinose zaposlenih, prenosi BIZLife.

Prema navodima “Blica”, odluka je usvojena na sednici Vlade u utorak, a zahtev SPC bio je upućen premijerki Ani Brnabić zbog teške finansijske situacije Crkve.

Uplaćeni novac vodiće se, kako je navedeno, kao dotacija nevladinim organizacijama, prenosi list.

Patrijaršijska upravna kancelarija SPC u Beogradu obratila se dopisom 16. novembra predsedniku Vlade sa zahtevom za odobrenje sredstava u ukupnom iznosu od milion evra, s obzirom na tešku situaciju i nemogućnost izmirenja prispelih zakonskih obaveza za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene, kao i pripadajuće poreze”, navedeno je u obrazloženju odluke Vlade, navodi list.

Izdvojeni novac će, kako je predviđeno, uplatiti Generalni sekretarijat Vlade na račun Patrijaršijskog upravnog odbora SPC u Beogradu, a za realizovanje je zaduženo i Ministarstvo finansija, preneo je list.

Blic je pre tri godine pisao da je SPC jedno od najuspešnijih “preduzeća” u Srbiji i po prihodima se nalazio na trećem mestu, odmah iza Naftne industrije Srbije i Elektroprivrede Srbije.

Jedan od sagovornika Blica iz SPC rekao je da samo od prodaje sveća i verskih obreda “jedna eparhija može da zaradi i do pet miliona evra godišnje”.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More