“Afera kokain na Jadranu”, raspisana poternica za osumnjičenima, vođa klana Srbin

Foto: Ilustracija
168

PODGORICA – Crvena Interpolova poternica raspisana je za Nikšićaninom Dejanom Rovčaninom koga Specijalno tužilaštvo tereti da je bio jedan od organizatora pokušaja šverca 60 kilograma kokaina vojnim brodom Jadran, a kao jedan od vođa kriminalne grupe označen je i državljanin Srbije Vladimir Račić, koji je nedostupan crnogorskim vlastima.

To piše podgorička Pobjeda i podseća da su vojna policija i Specijalni policijski tim, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, sprečili slanje kokaina vrednog više miliona evra i 19. aprila uhapsili deo organizovane kriminalne grupe, prenosi CdM.

Na spisku osumnjičenih našli su se podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Tivčanin Radomir Ostojić i stariji vodnik Miloš Kulić koji je odlučio da istražiteljima ispriča svoja saznanja i kome je nakon toga dodeljen status svedoka saradnika.

Prikupljeni dokazi razotkrivaju da su Rovčanin i Račić tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore i drugih država organizovali kriminalnu organizaciju i da su lično i preko drugih pripadnika vrbovali više osoba koje su prihvatile članstvo radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Kako se sumnja, zadaci Račića i Rovčanina bili su da daju uputstva i naredbe saradnicima, izvršavaju krivična dela, vrbuju članove, obezbeđuju vozila za izvršenje krivičnih dela i nabavljaju kriptovane mobilne telefone, drogu, oružje i municiju.

Prema navodima iz istrage, podoficir Radenović i vodnik Kulić bili su zaduženi za preuzimanje 56 paketa sa 60 kilograma kokaina. Pošiljku sa drogom su, kako se osnovano sumnja, preuzeli dva dana pre hapšenja i iste večeri utovarili na brod Jadran.

Oni su 17. aprila po nalogu Račića iz vozila, koje je bilo parkirano ispred jednog lokala u Tivtu, preuzeli pet ranaca u kojima se nalazila droga i veća količina vatrenog oružja, a zatim su tovar smestili u drugi automobil, vlasništvo Radenovićeve bivše supruge.

Sledeći kriminalni plan, osumnjičeni Radenović i Kulić su tim vozilom došli do školskog broda Jadran na kome su službovali kao vojna lica. Radenović je tri ranca sa kokainom spakovao u dve vojne torbe koje je potom uneo na Jadran.

Rance sa drogom Radenović je, kako se sumnja, smestio u spavaonicu broda ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića, a nakon toga ponovo je otišao do vozila odakle je uzeo još dva ranca sa kokainom i sakrio ih u vojničke ormariće zajedno sa dva pištolja izbrisanih serijskih brojeva i 52 komada municije.

Prema nalogu Račića, Radenović je ovu drogu trebalo da preda za sada neidentifikovanim članovima ove organizacije u Turskoj, nakon što bi jedrenjak uplovio u luku Istanbul, a članovi organizcije u Turskoj trebalo je da preuzmu kokain i plate istom količinom heroina koji je Radenović trebalo na isti način da vrati u Crnu Goru.

Dejan Rovčanin i Vladimir Račić imaju dosje i osuđivani su zbog šverca droge.

Račić važi za jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, kojeg su srpske vlasti osudile na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More