Moravci na delu: “Crevarijada” i mirisi iz Srbije osvajaju gastronome iz celoga sveta (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube
519

ĆUPRIJA – Tradicionalna turističko-zabavna manifestacija “Crevarijada”, takmičenje u spremanju svinjskih creva na žaru, biće sutra održana u Ćupriji, u parku kraj Velike Morave.

Manifestaciju će otvoriti predsednik opštine Ninoslav Erić, a spremljena creva i specijalitete ocenjivaće stručni žiri u kojem će biti najbolj kulinarski majstori tog kraja.

Za najuspešnije, Turistička organizacija (TO) Ćuprije, organizator manifestacije, pripremila je “bogat fond nagrada”.

Reč je o jednoj od najvećih gastronomskih manifestacija u regionu, takmičarsko-zabavnog karaktera, koja okuplja veliki broj gurmana željnih dobre zabave i ukusne hrane, izjavila je danas Tanjugu,predsednica TO Ćuprije Jelana Petrović.

Foto: PrintScreen/YouTube

Ona je dodala da je “Crevarijada” iz godine u godinu sve posećenija, a ove godine učestovaće više od 50 ekipa iz Srbije i inostranstva.

I broj posetilaca sve više raste zbog autentičnosti manifestacije i njenog koncepta, dodala je Patrović i napomenula da je prošle godnine “Crevarijadu” posetilo više od 5.000 gurmana.

U okviru ove manifestacije biće organizovano i zvanično prvenstvo Srbije u jedenju ljutih papričica, najneobičnojoj disciplini, kao i takmičenje u brzom ispijanju piva, istakla je Petrović.

Manifestacija će zvanično biti otvorena u 17 sati, a u 21 sat nastupiće pevač Milan Topalović – Topalko.

“Crevarijada” u Ćupriji se održava u znak sećanja na stare zanatlije ovog grada koji su proizvodili svinjska i ovčija creva za potrebe prehrambene, klaničke i mesne industrije Srbije.

Tim poslom se bavio veliki broj porodica, po čemu su Ćupričani nazvani “Crevari”, zapisali su hroničari tog vremena.

Želeći da očuva tradiciju i sećanje na stari zanat, po kome su Ćupričani dobili svoje drugo ime, turistička organizacija je pre 11 godina pokrenula “Crevarijadu”, na kojoj se roštiljaju creva, provodi vreme u prirodi i slavi crevarsko ime, uz zabavu i kulturno zabavni program.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More