Srbija: Žene sa sela za biznis dobijaju bespovratna sredstva

Foto/Tanjug/Rade Prelić
437

BEOGRAD – U okviru projekta ekonomskog osnaživanja žena na selu koji sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, 52 žene iz ruralnih sredina Šumadijskog i Kolubarskog okruga dobile su bespovratna sredstva za tri oblasti – proizvodnja hrane, ruralni turizam i stari zanati.

U okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima Šumadije i Kolubare”, one su pored novca, dobile i ozbiljnu tehničku podršku putem niza obuka i savetovanja u oblasti tehnologije proizvodnje, dizajna proizvoda i prodaje.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je u saradnji s nevladinim sektorom ažurirala i unapredila stari sajt selo.rs, preko koga imaju mogućnost da svoje proizvode reklamiraju i direktno prodaju, kao i da prime rezervacije za ruralni turizam.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je da žene na selu predstavljaju važan potencijal za društveni razvoj, ali da svi relevantni podaci ukazuju da su one isključene iz društvenih i privrednih tokova, te da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa, a rade najviše.

“One nemaju radno vreme. Ono počinje ujutro u pet sati, a završavaju posle sumraka. To nijedna statistika ne beleži i one ne ostvaruju pravo na penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje”, rekla je Jankovićeva novinarima uoči završne konferencije projekta u Beogradu.

Žene na selu su, dodaje, najviše marginalizovane, a u najtežem položaju su one nastarije.

One, kaže, ne ostvare pravo na penziju ili ostvare pravo na porodičnu ili poljoprivrednu penziju za koje se zna da su minimalne, a u godinama su kada nije više moguće da doprinose i ostvaruju prihod ni od zemlje, niti po bilo kom drugom osnovu.

“Zato je jako važno da se preduzimaju sve aktivnosti koje će da osiguraju da se njihov položaj poboljša, a sve to zajedno može biti jedan veliki pokretač razvoja čitavog našeg društva”, rekla je Jankovićeva.

Istakla je da žene na selu imaju velika znanja, kapacitet i iskustvo u upravljanju domaćinstvom, ali i veliki značaj za očuvanje starih zanata i za razvoj seoskog turizma, u delatnostima u koje bi mogle da se uključe i mlađe žene.

Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović rekao je da se godinu i po dana realizuje nekoliko projekata u okviru “Programa regionalnog ruralnog razvoja u Srbiji” koji sprovodi Regionalna razvojna agencija za Šumadiju i Pomoravlje, a finansira švajcarska vlade.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More