Srbi održali proteste na Kosovu

Foto/Printscreen/RTS
382

RUDARE – U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji danas su završeni jednočasovni protesti zbog “policijskog i političkog terora Prištine”.

Sa protesta Srba u mestu Rudare zatraženo je od Prištine ukidanje taksi od 100 odsto na srpske proizvode i oslobađanje četvorice Srba, koje su jutros pripadnici ROSU uhapsili u Kosovskoj Mitrovici.

Na skupu u mestu Rudare bilo je nekoliko hiljada građana iz Zvečana i Kosovske Mitrovice. Protest je protekao bez incidenata, a poručeno je da će se nastaviti ukoliko Priština ne povuče odluku o povećanju taksi na 100 odsto za srpske proizvode.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je u obraćanju okupljenima da su povod za mirne proteste nerazumne takse koje je Priština uvela na srpske proizvode i brutalni upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenje četvorice Srba.

Rakić je rekao da je izgovor Prištine za hapšenje navodno istraga o ubistvu Olivera Ivanovića.

“Ono što mi uvek tražimo od njih je da otkriju počinioce tog zločina, a oni uvek ćute. Iskoristili su ovaj dan da brutalno upadnu u stanove naših sugrađana, da ih tuku, šutiraju i goloruke odvode ka Prištini”, rekao je Rakić.

Dodao je da su pripadnici ROSU pokušali da uhapse i predstavnika Srpske liste Milana Radojičića pod izgovor da traže osumnjičene za Ivanovićevo ubistvo.

“Mi tražimo dokaze za to, a ne da se brutalno iživljavaju nad našim sugrađanima, jer ono što su uradili jutros njima, suta će raditi svima nama”, poručio je Rakić.

Naveo je da je pozadina svega uvođenje povećanje taksi na 100 odsto za srpske proizvode, te da situacija nije nimalo bezazlena zbog mogućnosti da Srbi u pokrajini ostanu bez osnovnih životnih namirnica.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je na protestu u Rudaru Prištinu da oslobodi četvoricu uhapšenih Srba i ukine takse od 100 odsto na srpsku robu, a KFOR da spreči eskalaciju sukoba i “ohladi usijane glave” u Prištini.

On je upozorio da ukoliko Priština ne povuče mere o uvođenju takse na srpsku robu, Srbi će “biti prinuđeni da nastave sa protestima” jer će, kako je rekao, već u ponedeljak i utorak biti manje hrane.

“Šaljemo jasnu poruku, danas je prekid sat vremena, a ako se ova mera ne povuče, mi ćemo biti prinuđeni da nastavimo sa ovim protestima jer će u ponedeljak i utorak hrane biti drastično manje”, rerkao je Simić.

Ocenio je da se Srbi na KiM nalaze u jednoj od najtežih situacija i pozvao Prištinu da ukine carine “koje znače da Srba ovde ne bude”.

“To što ste danas mogli da nađete nešto malo mleka, nešto malo hleba, pitanje da li ćete moći sutra ili prekosutra. Ovo nisu obične parole, ovo je apel, upozorenje, u ime svih nas koji delimo sudbinu ovog naroda”, poručio je Simić.

Navodeći i da su pojedini privrednici danas bili spremni da plate harač, ali da Priština nije to dozvolila, Simić je rekao da to pokazuje da nije reč o plaćanju, već da Priština želi da stvori uslove u kojima će Srbi sami početi da napuštaju sever KiM.

On, takođe,smatra da današnja hapšenja Srba u Severnoj Mitrovici imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti sa odluke da se uvedu takse od 100 odsto na srpsku robu.

Navodeći da zaliha medicinskog materijala ima za narednih 10-ak dana, kao i da postoje ograničena sredstva za ishranu studenata, Simić je upozorio Srbe na KiM da shvate da je situacija vrlo ozbiljna.

“Poslednjih pet – šest godina pozivali smo na mir, nismo želeli barikade i sukobe. Ne želimo to ni danas. Treba nam mir, ali ne mir u kome ćemo biti gladni. Mir nema alterantivu, ali nema ni život. A ako nemamo život dostojan čoveka, mogu da najavim u ime Srpske liste da ćemo nastaviti sa protestima”, rekao je Simić.

Pored zahteva za ukidanje taksi, Simić je rekao da prestavnici Srba zahtevaju da se jutros uhapšeni Srbi u Severnoj Mitrovici “momentalno puste”.

On je, takođe, “zamolio” predstavnike koji su zaduženi za bezbednost na KiM, pre svega KFOR da spreče eskalaciju sukoba.

“Praštamo vam što ste juče lagali da do ovoga neće doći, praštamo vam i što gledali kako je kolona krenula ka severu, ali sprečite eskalaciju sukoba i tenzije, ohladite usijane glave pojedinaca u Prištini”, rekao je Simić.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević rekao je da su se građani okupili u Rudaru kod krsta koji je, kako kaže, simbol otpora i opstanka Srba na KiM.

Todosijević je pozvao na jedinstvo i složnost Srba na KiM i upozorio da ne treba da dodnose nepromišljene odluke kojima bi dali povodoa Prištini da ih “napadnu” što,kaže, svakodnevno čekaju.

“Situacija je teška i složena, 20 godina pokušavaju da nas proteraju odavde i oduzmu nam pravo na život, a poručujem i međunarodnoj zajednici i Prištini da to ne mogu da učine”, rekao je Todosijević.

U više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji danas su održani jednočasovni protesti i to u Rudaru, kod krsta u opštini Zvečan, na prelazu Jarinje u opštini Leposavić, na prelazu Brnjak i u mestu Zupče u opštini Zubin Potok.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More