Za nekoliko sati otkazane porudžbine srpskim dobavljačima vredne desetine miliona evra

FOTO: Pixabay
420

BEOGRAD – Nerazumne carine na uvoz srpske robe za samo jedan dan pokidale su poslovne veze koje su se dogovarale godinama. U samo nekoliko sati otkazane su porudžbine srpskim dobavljačima, vredne na desetine miliona evra. Privrednici kažu- šteta je obostrana i neodrživa na duži rok.

Privremene kosovske vlasti nezabeleženim jednostranim carinama vezale su ruke i svojim privrednicima. Kamioni sa robom iz Srbije ili se vraćaju ili se porudžbine otkazuju, prenosi RTS.

Vlasnik „Galeba“ iz Šapca Radoslav Veselinović kaže da će sigurno dešavanja smanjiti udeo koji imaju u izvozu na Kosovo.

„Verovatno će i njima biti problem jer će te proizvode morati da nađu kod drugog proizvođača, a to je Italija ili Nemačka, jer u okruženju smo mi jedina firma koja isporučuje krunske zatvarače“, naveo je Veselinović.

Privrednici, bilo Srbi, bilo Albanci, ne veruju da će carine potrajati jer su ostali i dugovi za isporučenu robu i avansi.

„Mogu da kažem da smo prekjuče imali isporuku za Kosovo i vratilo se, kupac koji godinama sarađuje sa nama nije hteo da uveze, vraćeno nam je u očekivanju da će se ta odluka promeniti“, rekla je Jelica Petronijević Đurović, generalni direktor firme FAM Kruševac.

Međutim, kako se i očekivalo, kada su shvatili da u Srbiji posluje veliki broj kompanija sa stranim vlasništvom, poput „Koka-Kole“, „Henkela“, „Gorenja“, „Tuborga“, „Dukata“, vlasti u Prištini su ustuknule – i odustale od naplate carina na njihovu robu.

Srbija neće odgovoriti istom merom, bila je jasna naša vlada, ali ekonomisti kao način da se nadmudre Albanci vide mogućnost da smanjimo cenu naše robe, a time i osnovicu za obračun takse, a da država štetu proizvođačima nadoknađuje dok mera ne prestane.

Izvor Blic, RTS

Izvor Infobrif/Blic/RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More