Jeftinije avionske karte, ova kompanija tokom letnje sezone spušta cene za 6 odsto

Foto/Pixabay
161

DABLIN –  Irski vazduhoplovni prevoznik “Ryanair” objavio je da planira da snizi cene karata za šest odsto tokom leta.

Razlog za to je prebukiranost u Nemačkoj i strahovanje od efekata Bregzita u Velikoj Britaniji.

Ipak, kompanija je zadržala procene profitabilnosti za ovu godinu.

“Ryanair” je za drugo tromesečje objavio dobit nakon oporezivanja od 243 miliona evra, 21 odsto nižu nego godinu ranije kada je profit iznosio 309 miliona evra.

Ali, i to je bolje od očekivanja s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa očekivali 232 miliona evra.

Nižu kvartalnu dobit kompanija je pripisala padu cena karata za šest posto, a pojeftinjenje po sličnoj stopi očekuje i u nastavku letne sezone.

Iz tog će razloga prosečna cena karata u godinu dana do kraja marta 2020. godine dosegnuti nižu tačku u predviđenom rasponu od pada za odsto do rasta od jedan odsto.

Uprkos tome, “Ryanair” je zadržao procene profitabilnosti za ovu fiskalnu godinu koje se kreću u rasponu od 750 do 950 miliona evra. Analitičari očekuju da će “Ryanair” za ovu godinu iskazati 832 miliona evra dobiti.

“Rezultati za drugi kvartal nisu toliko loši koliko se očekivalo”, istakao je Džerald Kho, analitičar Liberuma.

Dodao je kako su prihodi od prodaje karata bilo nešto lošiji od očekivanja, ali su prihodi od dodatnih opcija daleko nadmašili očekivanja.

Što se tiče poslovnih očekivanja u ovom tromjesečju, analitičari upozoravaju kako je pre 10-ak dana najavljen štrajk pilota u Velikoj Britaniji i Irskoj i kabinskog osoblja u Portugalu.

Finansijski direktor Nijal Sorohan odbio je da komentariše kako će se ti mogući štrajkovi odraziti na poslovanje, ali je spomenuo kako je “pomalo neobičan” trenutak najavljenog štrajka s obzirom na zabranu leta Boeinga 737 MAX i britansko napuštanje Evropske unije.

Izvor Poslovni dnevnik,B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More