Uskoro kraj mukama studenata Geografskog fakulteta

Foto:BeoWiki.com
388

BEOGRAD – Posle serije tekstova o problemima sa kojima se susreću studenti Geografskog fakulteta u Beogradu koji polažu ispite kod, po strogoći poznate, profesorke dr Mile Pavlović, dekan ove ustanove Dejan Filipović najavio je brzo rešenje problema male prolaznosti na njenim predmetima.

Reč je o nešto više od 600 akademaca koji studiraju prema starom programu i većinu njih od diplome godinama dele dva nepoložena ispita – Geografija Srbije i Crne Gore (SCG) i Geografske regije SCG – iz predmeta koje im predaje prof. Pavlović.

Dekan Filipović ističe da će se radi iznalaženja rešenja u ponedeljak sastati sa prof. dr Ivankom Popović, rektorkom Univerziteta u Beogradu (UB), kao i da je za narednu nedelju zakazano Naučno-nastavno veće Geografskog fakulteta.

„Već sam sa rektorkom Popović i prof. dr Petrom Bulatom, prorektorom za nastavu UB, razgovarao o konačnom rešenju ovog slučaja. U inostranstvu sam, počeli su da me zovu novinari. Samo se malo strpite, očekujem da sa narednog sastanka iznesemo konačni predlog rešenja ovog slučaja. Posle je potrebno da Geografski fakultet verifikuje taj predlog, ali to neće predstavljati problem. I profesorka Mila Pavlović je bila na razgovoru kod rektorke, video sam da se za konačno rešenje problema zainteresovao i Mladen Šarčević, ministar prosvete. Neka naši stari studenti ne brinu, idemo ka pozitivnim rešenjima“, ističe za „Politiku” dekan Filipović.

Podsetimo, ministar Šarčević je za naš list rekao da je on odavno upoznat sa slučajem loše prolaznosti na ispitima kod prof. Mile Pavlović, koju je sustigao u toku studija i sa kojom je kasnije delio akademsku klupu.

„Profesorka Pavlović pokušava da održi visoke kriterijume i nivo znanja koji je od nas tražio čuveni prof. dr Jovan Marković. Rekao sam joj već da se malo smiri i da nije u redu to što pokušava. Ne mora da ga imitira, njemu je to ležalo. Nisu takva vremena. Ona ne može da drži kriterijume koje smo mi imali. Ne pravdam to, ali danas se manje uči i studenti nemaju isti nivo znanja kao naše starije generacije, jer mnogo manje saznaju u osnovnoj školi „, istakao je Šarčević i najavio da će se i on veoma brzo umešati u slučaj, ali da je neophodno da mu se obrate ili predstavnici Geografskog fakulteta ili studenti.

Kako je dekan Filipović nedavno izjavio u medijima, od 608 akademaca koji studiraju po starom programu u prethodnoj ispitnoj godini na dva ispita kod prof. Pavlović izašlo je njih 213, a prolaznu ocenu dobila su samo 24 studenta.

U istoj godini pravo da se reši muke i ta dva predmeta polaže pred ispitnom komisijom dobio je 31 student Geografskog fakulteta, a položila su 24 akademca.

Kako nezvanično saznajemo, na poslednjem ispitivanju, koje je za oba predmeta prof. Pavlović organizovala pre dva dana, baš na Aranđelovdan, od ukupno 14 studenata koji su se pojavili na ispitima, položila je jedna studentkinja, i to iz 17. pokušaja.Rekord drži student koji je sreću kod prof. Pavlović uzaludno okušao 27 puta.

Najstariji prestonički student za koga se zna da je donedavno uporno pokušavao da položi poslednja dva ispita i konačno diplomira upisao je Geografski fakultet 1991. godine. Sličnu sudbinu dele i nesuđeni geografi iz Niša. Od oko 200 „starih” studenata kojima na tamošnjoj Katedri za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta predaje profesorka Pavlović, u prošloj akademskoj godini samo je dvoje uspelo da položi ispit.

Izvor Infobrif/Politika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More