“Beograd na daljinski” ugostiće velike zvezde evropskog pozorišta! (VIDEO)

Foto: Ilustracija
88

BEOGRAD – Prošlogodišnji dobitnici Gran prija “Mira Trailović” Bitef festivala, umetnički kolektiv “Rimini protokol”, učestvovaće i na ovogodišnjem festivalu sa projektom “Beograd na daljinski”, koji će publika moći da gleda svakog dana u dva termina, od 11 i 17 časova.

Koncept predstave potpisuje Štefan Kegi, a režiju Anton Roze.

Prvo izvođenje je zakazano za dan Prologa, 17. septembar, najviše zbog toga, kako ističe umetnički direktor Ivan Medenica, što se u njemu “prepliću zlatne niti glavnog programa, umetnička i tematska”.

Na formalnom planu, projekat je potpuno imerzivan jer se u njemu publika ne utapa u scensku situaciju već je, u nedostatku izvođača, sama stvara, prateći uputstva iz slušalica.

“Rimini protokol”, grupa poznata po tome da tehnologiju instrumentalizuje u cilju stvaranja jedinstvenog pozorišnog izraza, ovoga puta kreira predstavu na otvorenom pod generičkim nazivom “Remote X”, koju uvek prilagođava gradu u kome se izvodi.

Uprkos upotrebi visoke tehnologije, ovde se zapravo radi o jednom “nežnom pozivu na solidarnost”.

Medenica objašnjava da “vrlo pametan tekst iz slušalica navodi nas da razmišlja o tome da li znamo grad u kom živimo, da li se bolje osećamo u grupi ili van nje, kako se osećamo u zajednici, da li kroz život idemo sami ili nas vodi neki nadređeni mehanizam”.

U tematskom smislu, “Beograd na daljinski” se potpuno naslanja na slogan festivala “Počnimo ljubav iz početka”, jer istražuje mehanizme funkcionisanja našeg društva i istražuje alternativne pristupe svetu koji nas okružuje.

Početna lokacija za izvođenje predstave je Aleja velikana na Novom groblju u Beogradu, da bi se publika potom, vođena instrukcijama, kretala od jedne do druge gradske lokacije (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu,Tašmajdan, zgrada nekadašnjeg Doma sindikata) i završila svoju avanturu na krovu zgrade u centru Beograda.

Predstavu je moguće pratiti i na srpskom i na engleskom jeziku, te je potrebno naglasiti željeni jezik pri rezervaciji i kupovini ulaznica.

Bitef festival će se ove godine održati 53. put, od 17. do 26. septembra, a u glavnom programu biće prikazano 12 predstava iz devet zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike.

U bogatoj festivalskoj ponudi, publika će imati priliku da vidi predstave velikih zvezda evropskog pozorišta kao što su Štefan Kegi, Milo Rau i Tomas Ostermajer, ali i nekih manje poznatih imena kao što su nigerijski koreograf Kuduz Onikeku i Lusijana Lara iz Brazila.

Rezervacija ulaznica za sve predstave počinje 15. avgusta i trajaće do 1. septembra, a njihova prodaja 2. septembra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More