Stranim turistima vlasti njihovih zemalja savetuju: Prilikom odlaska u BiH čuvajte se terorizma, krađe, minskih polja, a vrata hotelske sobe uvek zaključajte

Foto/Printscreen/You Tube
223

Ministarstva spoljnjih poslova zemalja širom sveta svojim građanima koji putuju u Bosnu i Hercegovinu izdaju različita upozorenja i savete, a najčešći su u vezi sa minama, terorizmom, ali i krađama automobila, džeparenjem i neretkim pucnjavama.
Sjedinjene Američke Države savetuju svojim državljanima da budu veoma oprezni naglasivši kako terorističke grupe i dalje kuju planove o mogućim napadima koji se mogu dogoditi bilo gde – od turističkih lokacija, preko sredstava prevoza, zgrada vlade, klubova itd. Takođe, upozorenje je izdato i zbog minskih polja.

“Iako su minska polja označena, nekoliko ljudi godišnje pogine od mina. Držite se ceste i ne prilazite napuštenim zgradama”, navode iz Ministarstva spoljnih poslova SAD-a.

Austrija upozorava svoje državljane da napuštanje asfaltirane ceste može ugroziti život čak i ako je reč o putevima blizu većih gradova. Upozoravaju na opasnost od obijanja vozila i džeparenja.

“Medicinska služba ne odgovara austrijskom standardu”, piše Ministarstvo spoljnjih poslova Austrije.

Dodali su kao zdravstveno upozorenje slučajeve meningitisa na području oko Banja Luke i Prijedora.

Australija je označila BiH kao sigurno turističko odredište, ali upozoravaju svoje građane koji putuju ka BiH i Evropi na povećan broj migranata na graničnim prelazima, putevima i u vozovima, zbog čega može doći do kašnjenja u putovanju. Ističu kako su na ulicama česti protesti građana koji mogu eskalirati i postati nasilni, te da su ozbiljno pojačane etničke i religijske tenzije.

Kada je riječ o stanju kriminaliteta, istakli su česte pljačke kuća, krađe automobila s naglaskom na Sarajevo i džeparenje turista. Upozoravaju i na upotrebu vatrenog oružja u klubovima i kafićima, naglasivši da ovi incidenti nisu usmereni na strane državljane, ali da se mogu zadesiti “u pogrešno vreme na pogrešnom mestu”.

Bosna i Hercegovina je za Kanadu zemlja visokog rizika zbog kriminala, neoznačenih minskih polja i neeksplodiranih ubojitih sredstava u ruralnim i izolovanim planinskim područjima. Svojim državljanima savetuju da ne dodiruju nepoznate predmete i da ne putuju noću. Posebno su naglasili problem sa džeparošima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru. Kao mesto posebnog rizika od krađe i obijanja vozila naveli su Sarajevo i Trebević. Naglašeno je i da su putevi loši.

Španija BiH smatra zemljom koju treba posetiti, ali svojim državljanima savetuju da budu oprezni u Sarajevu, Mostaru i Međugorju zbog rizika od krađe. Turistima savetuju da se ne kreću udaljenim područjima i manje prometnim mestima.

“U Bosni i Hercegovini trenutno ne postoje područja posebne opasnosti zbog terorističke pretnje”, naglašavaju u Španiji za razliku od drugih zemalja.

Ne savetuju putovanje noću zbog uskih i slabo označenih puteva van gradskih sredina. Zona visokog rizika je područje planine Trebević, zbog moguće pljačke, te Dobrinja i Ilidža zbog krađe vozila.

Velika Britanija s druge strane upozorava na postojanje manjih rizika u povratničkim mestima, kao i na mogućnosti hapšenja osoba osumnjičenih za ratne zločine.

“Postoji mogućnost da teroristi izvedu napad u BiH. Napadi mogu biti na mestima koja posećuju stranci. Globalno postoji velika pretnja od terorističkog napada protiv Britanaca od grupa i individualaca koji su motivisani konfliktom u Iraku i Siriji. U tom trenutku trebate biti oprezni”, naglašavaju iz Ministarstva spoljnjih poslova Velike Britanije.

Švajcarska upozorava i na političke, verske i etničke napetosti u BiH, pa upozorava svoje državljane da se suzdrže od javnog iznošenja političkih mišljenja.

Državljanima Saudijske Arabije vlasti savetuju da ne nose mnogo novca, nakit i druge dragocenosti, a da hotelska vrata uvijek zaključavaju. Takođe, savetuju ih da izaberu sobe između 2. i 6. sprata.

Kina svoje državljane upozorava još na veliku količinu oružja iz rata te ih savetuje da izbegavaju sukobe s lokalnim stanovništvom.

.

Izvor Klix.ba
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More