Kinezi ljuti zbog reklame italijanskog modnog brenda (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
392

Kineski trgovinski sajtovi uklonili su proizvode Dolce & Gabbana usred sve glasnijeg negodovanja zbog reklama italijanske modne kompanije koje javne ličnosti osuđuju kao rasističke i koje na iste kritike nailaze na društvenim mrežama.

Na reklamama je prikazana Kineskinja koja se muči da štapićima jede špagete i picu, što je izazvalo kritiku potrošača i prisililo italijanski brend da otkaže svoju modnu reviju u Šangaju.

Ovaj incident se dodatno iskomplikovao kada su u privatnim razgovorima na Instagramu počeli da kruže „skrinšotovi“ u kojima dizajner Stefano Gabana govori o „kineskoj neukoj, prljavoj, smrdljivoj mafiji“ i koristi „smajli“ koji se mršti kao da mu nešto smrdi da bi opisao zemlju. Brend je, međutim, saopštio da je nalog Gabane bio hakovan.

Usred poziva na bojkot prašina koja se podigla preti da preraste u ogroman problem za jedan od najpoznatijih italijanskih brendova na tržištu, gde se modni rivali, od Luja Vitona do Gučija, međusobno bore da prošire svoju paletu proizvoda.

U najnovijem pokušaju da smire bes prema svom brendu Domeniko Dolče i Stefano Gabana su kao izvinjenje objavili video-snimak u kojem sede za stolom i direktno se obraćaju kineskim potrošačima.

„Ozbiljno smo razmišljali u prethodnih nekoliko dana i izuzetno nam je žao zbog onoga što su naše reči i dela doneli kineskom narodu i zemlji. Nadamo se da ćete nam oprostiti zbog greške koju smo napravili u razumevanju kulture“, rekao je Dolče.
„Duboko se izvinjavamo svim Kinezima širom sveta. Nikada nećemo zaboraviti iskustvo i lekcije koje smo ovog puta naučili i ovakav incident se više nikada neće ponoviti“, dodao je Gabana.

Kompanija je prethodno saopštila da su nalozi na društvenim mrežama bili hakovani, ali izvinjenjem nije pojašnjeno da li su promenili način na koji su predstavili događaje. Suma koju kineski potrošači izdvajaju za kupovinu luksuzne robe predstavlja trećinu ukupne sume koja se troši na iste proizvode širom sveta. Potrošači iz Kine sve više kupuju u svojoj zemlji, a manje na putovanjima u inostranstvo.

Kineska platforma za onlajn kupovinu Kaola koja pripada kompaniji Net Ease potvrdila je da je uklonila proizvode Dolce & Gabbana, dok je maloprodajna trgovina luksuznom robom Secoo saopštila da je u sredu ujutru uklonila spiskove proizvoda poznatog brenda.

Jedna od najpoznatijih kompanija za luksuznu robu, koja ima i onlajn platformu za kupovinu na malo Yoox Net-a-Porter, koja je u vlasništvu Ričmonta kao i Kartje, saopštila je da proizvodi brenda više nisu dostupni na platformama u Kini.

Od četvrtka ujutru, strane koje su prethodno imale linkove s proizvodima Dolce & Gabbana na sajtovima za kupovinu preko interneta, a koje su u vlasništvu Alibaba grupe i JD.com više nisu bile dostupne. Alibaba i JD.com nisu odgovorile na zahteve agencija da daju komentar o slučaju, a Dolce & Gabbana nisu komentarisali ove postupke.

Kompanija je izdala saopštenje sa izvinjenjem.

„Prema Kini i narodu Kine osećamo samo poštovanje.“

Omladinsko krilo Komunističke partije je saopštilo na kineskoj društvenoj mreži Veibo da „pozdravlja razvoj i investicije stranih kompanija u Kini… kompanije koje posluju u zemlji moraju da poštuju Kinu i kineski narod.”

Izvor Infobrif.rs Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More