“Kokinka” u austrijskom muzeju! Puška srpskog generala koja je važila za najbolju na svetu! (FOTO)

Foto: Pixabay
184

BEČ – U austrijskom gradiću Braunau posetioci okružnog muzeja imaju priliku da vide i jednu pušku iz Srbije.

Srpska puška “Kokinka” i njena veza sa austrijskom žandarmerijom predstavljavju se u okviru muzejske postavke o žandarmeriji u muzeju u Braunauu.

Ova na daleko čuvena puška “Mauzer-Milovanović M 1880 – Kokinka”, od svog nastanka 1880. godine pa sve do početka 20. veka važila je za najbolje oružje tog tipa na svetu.

“Kokinka” je bila i neverovatno omiljena i rasprostranjena u raznim vojnim formacijama i državama Evrope i sveta.

Malo je poznato da je njen tvorac bio srpski general, profesor na vojnoj akademiji i prvi srpski konstruktor pušaka, Kosta Milovanović (1847-1905). Milovanović je učestvovao u balkanskim ratovima a nakon istih bio je i prvi vojni izaslanik Kneževine Srbije u Austrougarskoj.

Foto: PrintScreen/YouTube/Ilustracija

Muzejska postavka realizovana je uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Vlade Gornje Austrije i grada Braunau na Inu, a nadozvezuje se tematski na 2016. godine izvedenu muzejsku postavku “Srbi u Braunau – 100 godina”, koja je doživela neočekivan uspeh.

“Sudeći po dosadšnjim reakcijama javnosti, kao i brojnim izvestajima pisanih i elekronskih medija, udruženju “Danica” pošlo je za rukom, da uz znatan broj brižljivo biranih eksponata, uniformi, oružja, fotografija, dokumenata i drugih, široj javnosti približi nesvakidašnju simbiozu srpske puške “Mauzer-Milovanović M 1880”, poznatije po imenu “Kokinka” i austrijske žandarmerije”, ističe kurator muzejske postavke Zoran Šijaković.

Muzejska postavka uvrštena je u program festivala “inn4ler sommer 2019” – pomenuti festival je interregionalnog karaktera i uživa veliku medijsku zastupljenost širom Austrije i Evrope.

Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj zainteresovanih, među kojima i znatan broj nekadašnjih pripadnika žandarmerije, visokih činovnika i oficira policije i javnih licnosti. Muzejsku postavku su svojim govorima otvorili gradonačelnik grada Braunau Johanes Vajdbaher i pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Gornje Austrije Volfgang Klinger.

O postavci govorili su austrijski istoričari Bruno Kopenštajner i Manfred Rahbauer.

Udruženje “Danica” osnovano je krajem 1999. godine u Salcburgu, a naziv je dobilo po istoimenom almanahu koji početkom devetnaestog veka piše i uređuje književnik, istoričar, etnograf i reformator gramatike srpskog književnog jezika Vuk Stefanović Karadžić, živeći i stvarajući na današnjem prostoru Austrije.

Rad udruženja manifestuje se kroz njene reprezantivne i veoma uspešne ansamble, brojna gostovanja, sopstvene manifestacije, koncerte i muzejske postavke.

Osnivač i idejni tvorac “Danice” je kulturni radnik, muzičar i istoričar umetnosti Zoran Šijaković.

Braunau, iako malo mestašce na granici sa Nemačkom, poznato je širom sveta, zbog jednog svog stanovnika koji je izazvao Drugi svetski rat i stajao iza jednog od najkrvavijeg perioda starog kontinenta – Adolf Hitler.

Hitler je rođen u Braunau, a političku “karijeru” ostvario je u Nemačkoj, gde je izazvao Drugi svetski rat, i sa tim vezane strahote.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More