Vozači, oprezno kroz Hrvatsku: Uvedena nova saobraćajna pravila, za nepoštovanje drakonske kazne

Foto/Printscreen/You Tube
282

ZAGREB – Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja u Hrvatskoj, koje su stupile na snagu 1. avgusta, između ostalog je definisano bezbedno rastojanje između vozila na auto-putevima, za čije nepoštovanje je predviđena kazna od 2.000 kuna (oko 270 evra).

Prema novom zakonu, pomoću specijalne signalizacije vozači će morati da drže rastojanje “od dve sekunde”, ako se vozi najvećom dozvoljenom brzinom, “odnosno od najmanje jedne sekunde, ako se vozi u koloni”.

Kako je preneo zagrebački “Večernji list”, u Hrvatskim autocestama (HAC) su, kako bi vozače upozorili na poštovanje bezbednog rastojanja i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt putne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji pomenute dve sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

Tako u HAC-u planiraju da na pravim delovima auto-puta, na kojima se do sada dogodilo najviše nesreća zbog naletanja vozila jednog na drugo, postave horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obaveštenja kako bi vozače podsetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred.

U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala uspešnom u evropskoj praksi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More