Stručnjaci izračunali koliko Srbija gubi zbog carinskog rata sa Prištinom

Foto/carina.rs
383

Srbija bi mogla da pretrpi štetu od oko 22 miliona evra zbog povećanja carina na 100 odsto za robu koju plasira na tržište Kosova, kao i zbog insistiranja prištinskih vlasti da na deklaracijama proizvoda piše „Republika Kosovo“ zbog čega je trgovina potpuno blokirana.

Ovo je gruba računica stručnjaka po kojoj će, ako se ovako nastavi, do kraja godine izvoz robe iz Srbije na Kosovo biti manji za oko pet odsto u odnosu na 2017. godinu.

Naime, ukupan promet robe sa Kosovom iznosio je 2017. godine 464,1 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Isporuke u južnu srpsku pokrajinu iznosile su 442,3 miliona evra. Ako se blokada prometa sa Kosovom nastavi do kraja ove godine, a s obzirom na procenu pada izvoza od oko pet odsto, to znači da će do kraja ove godine on iznositi samo 420 miliona evra.

Ako se uzme u obzir to da svake godine promet između Srbije i Kosova raste za oko pet odsto i da se očekivalo da će do kraja 2018. iznositi oko 500 miliona evra, gubitak je mnogo veći. Tu se onda radi o 80 miliona evra, koliko iznosi razlika između očekivanih 500 miliona evra i najverovatnijeg scenarija od oko 420 miliona evra vredne isporuke robe iz Srbije na Kosovo.
Inače, Srbija je u 2017. godini, prema podacima PKS, najviše isporučivala Kosovu vodu (običnu i gaziranu), beli šećer, jestivo ulјe od suncokreta, pšenicu, bezalkoholna pića, motorni benzin, gasna ulјa, preparate za pranje i čišćenje, krovne crepove od keramike, kao i električnu energiju.

Da je „ponašanje“ Prištine grubo kršenje pravila CEFTA sporazuma istakla je urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ Radojka Nikolić. Ona je izjavila da je odluka o uvođenju takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH grubo kršenje CEFTA sporazuma. Nikolićeva je podsetila da Kosovo nije čak ni potpisnica CEFTA, već je u njeno ima potpisnik UNMIK, odnosno privremene institucije.

– Sve što Priština sada radi je grubo kršenje pravila CEFTA sporazuma koje je, zamišljeno kao centralnoevropsko slobodno tržište, formirano još 1992. godine kako bi se zemlje pripremile za ulazak u EU tako što će se stvoriti slobodna, skoro bescarinska trgovina. CEFTA nema mehanizam za izlazak država potpisnica iz CEFTA – navela je Nikolićeva.

Kako je rekla, kontinuirano postoje problemi sa brašnom, pa sa mlekom, i da godinama postoje necarinske barijere.

– Reakcija Brisela je takva da je potpuno ostavila bez valorizacije – istakla je Nikolićeva.

Na aktuelna dešavanja reagovala je Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija). Oni ističu da su saglasni sa stavom visoke predstavnice EU Federike Mogerini i osuđuju očigledno kršenje CEFTA izazvano odlukom privremene vlade Kosova o povećanju takse na robu iz Srbije i BiH na 100 odsto.

– U okviru „Berlinskog procesa“ u julu 2017. godine na Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu postignut je dogovor o jačem ekonomsom povezivanju i stvaranju regionalnog ekonomskog područja Zapadnog Balkana, uprkos različitim državnim politikama. Jačanje regionalne ekonomske saradnje i uspostavljanje osnove za održivi ekonomski rast osnovni su ciljevi definisani „Berlinskom deklaracijom“. Uvođenje mera Prištine predstavlja udaljavanje od ciljeva definisanih upravo „Berlinskom deklaracijom“ i one najviše pogađaju ljude na Kosovu čiji su životni troškovi ovom odlukom značajno uvećani – ističu u AHK.

Prema najnovijim podacima Privredne komore Srbije, u razmeni sa Kosovom 2018. godine imali smo trend rasta u plasmanu od 8,2 odsto, zaključno sa septembrom 2018. godine. Kako navode u PKS, to bi značilo da bismo do kraja godine ostvarili plasman od blizu 500 miliona evra.

Tako je ukupan promet robe sa Kosovom u periodu januar – septembar 2018. godine iznosio 369,2 miliona evra, dok su isporuke proizvoda iznosile 349,6 miliona evra. Nabavke su iznosile 19,6 miliona evra, a u razmeni robe ostvaren je suficit od 329,9 miliona evra

Izvor Blic Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More