Vartolomej se sastao sa otpravnikom poslova Crne Gore u Turskoj

youtube printscreen
141

Vaseljenska patrijaršija je objavila da je patrijarh Vartolomej 31. jula imao sastanak sa otpravnikom poslova Crne Gore u Turskoj, Darkom Uskokovićem.

U kratkoj protokolarnoj vesti se ne navodi o čemu su razgovarali. Sastanku je prisustvovao Akan Suver, počasni konzul Crne Gore u Istanbulu, kao i supruga otpravnika poslova, piše portalanalitika.me.

Pre par dana iz Vaseljenske patrijaršije su, uopšte prvi put, uzvratili Amfilohiju Radoviću. Mitropolit crnogorsko-primorski SPC je preko ruske agencije „TACC” zapretio: „Pokušaj Carigradske patrijaršije da ponovi ‘ukrajinski scenario’ na Balkanu bio bi objava rata SPC”.

Amfilohiju je tim povodom iz Vaseljenske patrijaršije nezvanično poručeno da mu je „Vaseljenski patrijarh dobar i potreban kad piše pisma predsedniku Crne Gore o Vašim crkvenim temama, ali kad se on ponaša u skladu sa svojim kanonskim i istorijskim odgovornostima onda Vam se on ‘miješa u unutrašnja pitanja’” i da „želite da prevarite patrijarha Vartolomeja”.

Uprkos kontroverzama oko Vartolomejevih stavova u vezi perspektive obnove kanonske autokefalije Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve, on nikada nije rekao da Crna Gora nema na to pravo.

Neki arhijereji iz Vaseljenske patrijaršije su nedavno eksplicitno saopštili da u načelu nema kanonskih prepreka da Crna Gora obnovi svoju Crkvu.

Arhiepiskop Danilo Zelinski je zimus kazao: „Podržavam tezu da svaka nacija i svaka zemlja, koji žele svoju pravoslavnu crkvu, imaju pravo da je osnuju i zatraže priznavanje svoje crkve od drugih pravoslavnih crkava. Uključujući i Makedoniju i Crnu Goru”.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej poslao pismo crnogorskom predsedniku Đukanoviću, evo šta mu poručuje

Izvor portalanalitika.me
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More