Švajcarska sa milion franaka nagrađuje pet najuspešnijih opština u Srbiji

Pixabay
310

U okviru programa švajcarske vlade “Reforma poreza na imovinu” završen je popis, a krajem avgusta biće proglašeno pet najuspešnih opština koje će Švajcarska nagraditi sa miliona franaka.

Po završetku popisa nekretnina u 44 opštine u Srbiji, u poresku evidenciju upisano je oko 100.000 objekata, rekla je Tanjugu Jelena Holcinger, stručnjak na programu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“, uz čiju podršku je sproveden popis.

“Popisivači koji su šest meseci radili, proveravali su da li se stvarno stanje na terenu poklapa sa onim koje se plaća na ime poreza na imovinu. Pokazalo se da veliki broj lokalnih samouprava ima problem sa neažurnim podacima, netačnim adresama…”, kaže Holcinger, dodajući da se ovi podaci odnose samo na kuće i stanove, bez zemljišta, garaža i drugih objekata.

U lokalnim samoupravama gde se radio popis imovine, prihodi od poreza na imovinu fizičkih lica iznosili su u prošloj godini 2,9 milijardi dinara.

To je, kaže ona, za oko 230 miliona dinara više u odnosu na 2017. godinu.

Holcinger najavljuje da će krajem avgusta biti proglašenje pet najuspešnijih opština u proširenju obuhvata poreza na imovinu, koje će švajcarska vlada nagraditi sa milion franaka.

Ona podseća da je porez na imovinu najznačajniji sopstveni prihod opštine i njegova osnovna namena je finansiranje lokalnih potreba stanovništva – komunalno uređenje, škole, vrtići, lokalni putevi. Zato, ističe, lokalne samouprave imaju obavezu da informišu građane o nameni trošenja poreskog novca.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More