Oko 70 odsto srpskih studenata koji studiraju u inostranstvu želi da se vrati u zemlju, ali OVO ih plaši (FOTO)

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
190

Oko 70 odsto srpskih studenata koji studiraju u inostranstvu želi da se vrati u zemlju po završetku školovanja, izjavio je danas predsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSI) Aleksandar Ljubomirović nakon sastanka sa ministrom rada Zoranom Ðorđevićem.

On je rekao da je to pokazala anketa te organizacije u kojoj je učestvovalo više od 1.000 članova i da je više od 70 odsto njih reklo da bi se posle studija vratilo u Srbiju, ali da se plaše loše materijalne situacije i brinu kako će se snaći zbog nedostatka kontakata i iskustva.

Oko 30 odsto studenata ne želi da se vrati, a kao razlog su naveli nestabilnu ekonomsku situaciju, rekao je Ljubomirović.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ljubomirović je rekao da ta OSI ima 10.000 članova a da se procenjuje da se na stranim univerzitetima školuje više od 30.000 studenata iz Srbije.

Ljubomirović je zahvalio je ministru na ukazanoj šansi da iznesu svoje mišljenje i na pozivu da uzmu učešće u radu Kordinacionog tela za praćenje ekonomskih migracija.

“Tu smo da pomognemo i predložimo ideje”, rekao je Ljubomirović.

Ministar Ðorđević izjavio je da očekuje da bi predlog Strategije o migracijama mogao da bude upućen Vladi Srbije u januaru naredne godine i da bi, ako ona bude prihvaćena, do avgusta trebalo da bude izrađen i akcioni plan.

On je nakon sastanka sa članovima Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSI) rekao da je Kordinacioni tim za praćenje ekonomskih migracija formiran u januaru ove godine i da očekuje da bi posle godinu dana rada, odnosno u januaru 2020. Vladi Srbije mogao da predloži Strategiju.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar je naveo da kordinaciono telo čine najstručniji ljudi koji se bave ovom tematikom i da je ideja da se daju predlozi, kao i da se razmotri kako su su se tim problemom pozabavile razvijene zemlje i koji bi od modela mogao da se primeni kod nas.

On je rekao da je ideja današnjeg sastanka sa studentima koji se školuju u inostranstvu, između ostalog, da se predstavnici njihove organizacije uključe u rad Kordinacionog tima i da kažu kako oni vide ekonomske migracije.

Takođe kaže, voleo bi da čuje i mišljenja i razloge onih koji žele da se vrate u Srbiju, ali i onih koji to ne nameravaju.

Ðorđević kaže da problem sa odlivom stanovništva imaju i ekonomski razvijenije zemlje od Srbije.

On je kao dobar primer naveo Finsku gde je za one koji završe studije obezbeđen posao u domaćim kompanijama i da su im date visoke plate.

” Pokazalo se da su u 100 odsto slučajeva ostajali u tim firmama, gde su im poslodavci i dalje nastavili da daju takvu platu. To je doprinelo većem profitu i zapošljavanju novih mlađih kadrova”, rekao je ministar.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More