Tvit izraelskog ambasadora koji je izazvao lavinu odgovora srpskih korisnika ove društvene mreže

Ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap
354

Ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor je ranije danas objavio na Tviteru čestitku Hrvatskoj povodom 24-godišnjice “Operacije oluja, kojom je obnovljen njen suverenitet u Domovinskom ratu”.

Efraim Zurof, istoričar Holokausta, koji već dugo kritikuje Hrvatsku i druge zemje Centralne i Istočne Evrope za ono za šta kaže da je odbijanje tih zemalja da se suoče sa svojim ulogama u zločinu protiv Jevreja, rekao je da je komentar izraelskog diplomate neželjen.

“To je vrlo nesrećna izjava, imajući u vidu činjenicu da se dogodilo masovno proterivanje u okviru operacije Oluja, blizu 200.000 Srba je proterano iz svojih domova”, rekao je Zurof, ocenivši da to nije sukob u koji bi Izrael trebalo da se meša.

Izraelsko Minstarstvo spoljnih poslova nije ništa komentarisalo.

Ono što se desilo Srbima u Hrvatskoj koji su tamo živeli vekovima, tokom operacije Oluja, 4. avgusta 1995. godine je na nesreću najveći egzodus jedne etničke grupe u Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavio je ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević za izraelski list.

On je ocenio da je “čestitanje tog pogroma onima koji to slave svake godine kao ‘Dan pobede’ ili ‘obnavljanje suvereniteta’ protiv osnovnih ljudskih principa modernih društava”.

Ovo inače nije prvi put da je Izrael izazvao takvu kontroverzu.

Prošle godine je izraelska vojska učestvovala u paradi kojom se slavi pobeda Hrvatske, navodi list.

U operaciji Oluja ubijeno je stotine ljudi, stotine hiljada ih je raseljeno i skoro čitavo stanovništvo je iseljeno iz svojih domova tokom operacije, piše Tajms ov Izrael.

Izraelska vojska je prva strana vojska koja je učestvovala u slavljenju pobede Hrvatske, naveo je ambasador Srbije.

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More