Raspisana poternica za nekadašnjim šefom izborne kampanje Demokratskog fronta

Pixabay
63

Za državljaninom Izreala i Velike Britanije Aronom Šavivom, nekadašnjim šefom izborne kampanje Demokratskog fronta, koji se tereti za učestvovanje u planiranju terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine, raspisana je međunarodna poternica, saznaje Pobjeda.

Crnogorske vlasti obnovile su poternicu i za bivšim operativcem CIA Džozefom Asadom, za kojim je pre godinu prvi put raspisana međunarodna poternica. Prema nalazima istrage, Aron Šaviv je Džozefa Asada, vlasnika konsultantske kompanije za bezbednost ,,Peregrini“ angažovao za specijalne bezbednosne usluge i mere elektonskog nadzora, za potrebe kampanje DF-a. Na konferenciji za novinare protekle sedmice specijalni tužilac Saša Cađenović objasnio je da je zadatak Šaviva bio da preko pravnih lica koja je osnovao u inostranstvu preuzima novac namenjen za realizaciju kriminalnog plana.

Novac su, prema stavu tužilaštva, uplaćivali za sada neidentifikovani pripadnici kriminalne organizacije.

Šaviv je primljeni novac prosleđivao drugim članovima kriminalne organizacije u Crnoj Gori i inostranstvu.

Čađenović je pojasnio da je Šaviv prihvatio da u julu 2016. postupa po naredbama i uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije.

„Do sada prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni A. Š. u periodu njegovog angažovanja u političkoj kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do kraja oktobra 2016. godine od novca prenesenog sa firme, čiji zastupnici su državljani Rusije, platio ukupno preko 1,15 miliona eura“, kazao je Čađenović.

Tužilaštvo sumnja da je Šaviv plaćao račune za sprovođenje političke kampanje i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije sprovodio aktivnosti na teritoriji Crne Gore s ciljem elektronske zaštite pripadnika kriminalne organizacije i njihovog fizičkog obezbeđenja.

Izvor portalanalitika.me
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More