Ivica Dačić poručuje srpskoj dijaspori u SAD: Podržite Trampa

FOTO TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA / bb
183

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da srpska dijaspora u Sjedinjenim Državama treba da pošalje poruku podrške predsedniku Donaldu Trampu za izbor za sledeći mandat, podsećajući da demokrate već tradicionalno uživaju podršku albanske dijaspore.

„U SAD sve funkcioniše na takav način — Albanci daju podršku demokratama i zato ih podržavjaju demokratski kongresmeni“, kaže Dačić za Sputnjik, pojašnjavajući raniju najavu da će formalizovati podršku Srba iz SAD da na sledećim predsedničkim izborima glasaju za Trampa kao kandidata republikanaca.

Šef diplomatije istovremeno naglašava da „ne misli da se Srbija kao država meša u izborni proces“.

Prema procenama, u SAD živi oko 650.000 Srba, a na prethodnim izborima 2016. godine mahom su glasali za Trampa, budući da je njegov protivkandidat bila demokrata Hilari Klinton.

Stop progonu! Američki Srbi predali Trampu više od 35.000 potpisa

Najveći broj Srba živi u državama Viskonsin, Indijana, Mičigen, Njujork i Pensilvanija, a potom u Ohaju, Kaliforniji, na Floridi, u Teksasu i Koloradu. Samo u Čikagu živi oko 70.000 Srba, dok ih je u Klivlendu oko 20.000.

U izjavi za „Srpski telegraf“ Dačić je najavio da će srpsku dijasporu organizovati da glasa za Trampa na izborima u SAD 2020.godine. Kako je rekao, ako to uradimo pametno, ako objedinimo te glasove, kojih nije malo, stvorićemo bolju poziciju u novoj administraciji.

Dačić je podsetio da su to uradili Albanci, kada su objedinili glasove njihove dijaspore, koja listom glasa za jednog kandidata, a kao primjer je naveo američkog senatora Eliota Engela, koji kao albanski lobista godinama ima stalnu bazu sigurnih albanskih glasova, te ne treba da čudi što zdušno brani interese Albanaca.

Drugi deo plana je, kako se navodi, aktivna uloga Srbije u američkom kongresu preko šefa srpskog kokusa Stiva Stajversa, kongresmena iz Ohaja, pošto on ima odlične veze i aktivan je u lobiranju za srpske interese.

Izvor Sputnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More