Jevrejin rođen u Beogradu, koji je preživeo Holokaust i napad u Minhenu, nastupao pod njihovom zastavom: Nemačka se promenila! /VIDEO/

Foto: printscreen/youtube
389

BERLIN – Preživeo je Holokaust, ali i napad terorista na jevrejski olimpijski tim na Olimpijskim igrama 1972.u Minhenu, a ipak je na ovogodišnjem Juropien Makabi gejms u Budimpešti nastupao pod nemačkom zastavom – Šaul Ladani (83), koji je rođen u Beogradu, učestvovao je u takmičenju u brzom hodanju.

Više od 3.000 sportista iz celog sveta učestvuje na jednoj vrsti jevrejske olimpijade, a tim ”Makadi Nemacka” zastupljen je sa 300 sportista, među njima je i dvostruki olimpijac Ladani.

Izraelska legenda u brzom hodanju postavila je 1972. svetski rekod na 80 kilometara, koji do danas niko nije uspeo da obori.

Da će Ladani ikada više nositi sa svom trikou nemačku zastavu na osnovu životnih događaja niko nije mogao očekivati.

”Nemačka se promenila. Nemačka je preuzela odgovornost za ono što se dogodilo u Trećem rajhu”, rekao je on nemačkom dnevniku Bild.

Kaže, međutim, da mu je poznato da u Nemačkoj i dalje postoji mržnja prema Jevrejima i pozvao je vladu da učini nešto.

”Ako ne onda ćemo biti suočeni s tim da će Jevreji napustiti Nemačku”, kazao je.

Ladani je rođen 1936.u Beogradu, a nakon ulaska nacističke vojske u Jugoslaviju pobegao je sa porodicom u Budimpeštu.

Zajedno sa porodicom bio je smešten u koncentracionom logoru Bergen, odakle je zahvaljujući jednom sporazumu sa nacistima, za milion i po švajcarskih franaka zajedno sa oko 1.700 logoraša oslobođen i prebačen u Švajcarsku, dok su ostali prebačeni u Aušvic.

Nakon uspostavljanja države Izrael Ladani je u toj zemlji pronašao novu domovinu, radio je kao inženjer i borio se u četiri rata kao vojnik.

Ali je otkrio i ljubav prema sportu, polumartonu i brzom hodanju.

Ladani je 1972. predstavljao Izrael na Olimpijskim igrama u Minhenu, gde je uspeo da izbegne teroristički napad na jevrejske olimpijce.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More