Na farmi “Srećna koza” u Srbiji prave neobične sireve: Kozji sir sa borovnicom, tartufima, paradajzom… (FOTO)

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP
180

U Velikom Gaju, selu u plandištanskoj opštini, posluje farma koza čiji domaćini prave neobične kozje sireve. Farma je primer kako i proizvodnja mesa, mleka i mlečnih proizvoda, ali i prerada i prodaja funkcioniše na kućnom pragu, piše rts.rs.

Nakon završenog fakulteta Miloš Todorović, iako rođen u gradu, odlazi na selo i u partnerstvu sa Nebojšom Joksimovićem 2012. osniva farmu koza, sa stadom od 50 grla. Danas broje oko 300 koza rase alpino, a proizvedu više od 40 kilograma sira dnevno.

“Celo ovo imanje nije koncipirano da se zarade velike pare nego da se stvori budućnost za moje potomke, da ja njima napravim posao, a i ja hoću da uživam da i meni bude lepo”, kaže Miloš Todorović.

Proizvode plasiraju uglavnom privatnim kupcima, koji se, kažu, uvek vraćaju po novu količinu, i pojednim restoranima.

Na farmi se može probati kozji sir sa borovnicom, tartufima, sušenim paradajzom, zelenim biberom, čak i crnim “ginis” pivom, i domaćin kaže da je ključ uspeha upravo u ovim inovacijama.

“Više neće bele kozije sireve, kao što su ih pravili naši stari, sad hoće malo drugačije sireve. E mi smo od samog starta krenuli sa tim drugačijim sirom i faktički smo bili ne mogu da kažem prvi, ali u prvih pet na tržištu i ljudi su to još tad prepoznali”, ističe Miloš Todorović.

Farmu “Srećna koza” obišao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, istakavši da se u poslednjoj godini dana upravo radilo na prilagođavanju propisa koji bi omogućili da mali farmeri mogu da ostvare proizvodnju mleka i mesa i prodaju na kućnom pragu.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

“Ja sam toliko zadovoljan što sam ovo video. Bukvalno je ovo primer, možemo ga koristiti kao školski primer kako to treba da izgleda, gde smo povezali stočarstvo, preradu i trgovinu, sve na jednom mestu”, naveo je Nedimović.

“Onaj sledeći korak koji treba da bude jeste taj da oni treba da se udružuju i da traže zajedničko tržište”, ističe Jovan Repac, predsednik opštine Plandište.

Udruživanje je, slažu se i domaćini farme u Velikom Gaju, jedini način da se izađe na inostrano tržište, koje od jednog proizvođača zahteva količine od najmanje 150 tona a koje mali farmeri nisu u stanju pojedinačno da obazbede.

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More